ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

TITAN: Επελαύνει ακάθεκτη στην Τουρκία κερδίζοντας νέα μερίδια στην τοπική αγορά

Τιτάν: Στο 5% ανήλθε το ποσοστό της FMR LLC - Κεντρική Εικόνα

Στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων του Τιτάνα στους αναλυτές, τους θεσμικούς αλλά και στους μετόχους, η μόνιμη επωδός της διοίκησης  όταν γίνεται η σχετική ερώτηση, είναι ότι ο όμιλος παρακολουθεί στενά όλες τις αγορές και είναι έτοιμος  να εκμεταλλευτεί πιθανές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική εξαγορών και συγχωνεύσεων, ο Τιτάνας έχει ξεκαθαρίσει ότι έχει την πολυτέλεια να μπορεί να περιμένει στις αγορές που τοποθετείται, πάντα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αυτό σημαίνει ότι η πιο κατάλληλη στιγμή για να γίνονται οι κινήσεις, είναι στον πτωτικό κύκλο της αγοράς, όπως συνέβη στην περίπτωση της Βραζιλίας. 

Και πράγματι σε εξαγορές και επενδύσεις κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος των ισχυρών χρηματοροών που παράγει ο όμιλος, ο οποίος παράλληλα εμφανίζει και σημαντική μείωση του καθαρού χρέους. 

Συνολικά οι εξαγορές του Τιτάνα τη τριετία 2015 - 2017 έφτασαν τα 160 εκ. ευρώ και αφορούν κυρίως στην εξαγορά του μεριδίου 20% που είχε η EBRD στην Αλβανία αλλά και στην απόκτηση του 50% της Apodi στη Βραζιλία.  Από το 2000 ο όμιλος έχει επενδύσει 4 δις ευρώ, εκ των οποίων το 1,6 δις για εξαγορές και τα 2,4 δις για επενδύσεις. Στις μεγάλες εξαγορές των τελευταίων ετών περιλαμβάνεται η εξαγορά στο Κόσοβο, η απόκτηση του μεριδίου της Lafarge στην Αίγυπτο, αλλά και κινήσεις στις ΗΠΑ, τη Σερβία, την Τουρκία κλπ. 

Στην περίπτωση της εξαγοράς επιπλέον ποσοστού 25% της κοινοπραξίας Adocim στην Τουρκία, από την Cem Sak, στην οποία ο Τιτάνας είχε το 50% από το 2008, είναι σαφές ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Έτσι ενώ τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη νομισματική κρίση αντιμετωπίζονται ως βραχυπρόθεσμα και διαχειρίσιμα εμπόδια, ο Τιτάνας δεν παύει να θεωρεί ότι η τουρκική αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει θετικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές και ότι η παρουσία του ομίλου στην Τουρκία είναι σημαντική. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος στη γειτονική χώρα αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την αγορά τσιμέντου, ωστόσο η εταιρεία λόγω των προηγούμενων κερδοφόρων χρήσεων θεωρείται ότι είναι καλά προετοιμασμένη, ενώ η διοίκηση είχε διαβλέψει από πέρυσι  ότι η οικονομία της Τουρκίας εισέρχεται σε καθοδικό κύκλο και είχε προσαρμόσει ανάλογα τη στρατηγική της.

Σημειώνεται ότι στη γειτονική αγορά ο Τιτάνας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός, διαθέτοντας μερίδιο αγοράς 20% ενώ όπως ανακοινώθηκε η συμφωνία για την Adocim, ο Τιτάνας εφόσον εγκριθεί η εξαγορά θα έχει μερίδιο 75% ενώ θα πουλήσει το μερίδιο 50% που έχει στην μονάδα άλεσης. 

Να σημειωθεί πάντως, ότι στο χρηματιστήριο η μετοχή του Τιτάνα έχει απωλέσει την επαφή της από τα υψηλά των 24 ευρώ, που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ από τα μέσα του μήνα έχει χάσει και τη στήριξη των 20 ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται από την αγορά σε καθαρά συγκυριακούς λόγους. Χθες (η ανακοίνωση της εξαγοράς έγινε μετά το κλείσιμο της αγοράς) η μετοχή έκλεισε στα 19,96 ευρώ ενισχυμένη κατά 2,04%. 

Πηγή capital.gr