ΔΙΕΘΝΗ

Ανοικτό αφήνουν οι ΗΠΑ το ενδεχόμενο να βγάλουν από τον «πάγο» την Τουρκία για τα F-35

Ανοικτό αφήνουν οι ΗΠΑ το ενδεχόμενο να βγάλουν από τον «πάγο» την Τουρκία για τα F-35 - Κεντρική Εικόνα

«Το πρόγραμμα των F-35 θα προχωρήσει με όλους τους συνεργάτες μας» ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να βγάλει από τον «πάγο» την Τουρκία, με την οποία ακύρωσε το πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την πανηγυρική υπογραφή του αμυντικού νομοσχεδίου των ΗΠΑ, από το οποίο εξαιρέθηκε η παράδοση των F-35 στην Τουρκία, κάτι που από πολλούς ερμηνεύτηκε ως ακύρωση.

Το αρμόδιο γραφείο για το πρόγραμμα των F-35, μετά και τις ενστάσεις της Τουρκίας, η οποία είχε τονίσει ότι αυτό είναι πρόγραμμα του ΝΑΤΟ και ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί από αυτό, ανακοίνωσε ότι η παράδοση θα γίνει κανονικά σε όλους τους εταίρους.

Οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία τον τελευταίο καιρό, είχαν ως παράπλευρη απώλεια το «πάγωμα» του προγράμματος των F-35 με την Τουρκία.

Η συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον στην Τουρκία αλλά και το «παιχνίδι» με την επιβολή κυρώσεων και αντίμετρων εκατέρωθεν, έχουν φέρει τη σχέση των δύο κρατών στο όριο.

Ωστόσο, όπως φαίνεται - τουλάχιστον μέσω της τελευταίας αυτής ανακοίνωσης - το πρόγραμμα με τα F-35 δεν συμπεριλαμβάνεται στην εξίσωση.