ΔΙΕΘΝΗ

«Όχι» από το ρωσικό ΥΠΟΙΚ σε εισήγηση για νέους φόρους σε πετροχημικά και χαλυβουργία

«Όχι» από το ρωσικό ΥΠΟΙΚ σε εισήγηση για νέους φόρους σε πετροχημικά και χαλυβουργία - Κεντρική Εικόνα

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών βλέπει αρνητικά την πρόταση του συμβούλου του Ρώσου προέδρου Αντρέι Μπελοούσοφ να επιβληθούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σε επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των πετροχημικών και της χαλυβουργίας, δήλωσε πηγή του υπουργείου.

«Η θέση του υπουργείου Οικονομικών είναι αρνητική» δήλωσε χαρακτηριστικά η εν λόγω πηγή στο πρακτορείο TASS.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Αντρέι Μπελαούσοφ, με επιστολή του στον πρόεδρο Πούτιν είχε προτείνει να επιβληθούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις της τάξεως των 513,7 δισ. ρουβλίων στις ρωσικές εταιρείες του κλάδου των πετροχημικών και της χαλυβουργίας, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν τον Μάιο.

Η πρόταση του Μπελοούσοφ, είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσικής Ένωσης Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων η οποία είχε επισημάνει ότι μπορεί να υπάρξουν απώλειες κεφαλαίων της τάξεως των 3 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων, όπως και ότι αυτό θα επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα στην χώρα.

Το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει ότι μόλις διατυπώθηκε η πρόταση του συμβούλου του Ρώσου προέδρου, οι Ρώσοι ολιγάρχες που είναι βασικοί μέτοχοι στους ανωτέρω κλάδους, κατέγραψαν απώλειες κεφαλαίων της τάξεως των 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις θα ασκήσουν πιέσεις στην κερδοφορία των εταιρειών, θα περιορίσουν τις χρηματικές ροές, θα εξαναγκάσουν τις εταιρείες να μειώσουν τα μερίσματα, να περιορίσουν τις συνολικές τους δαπάνες είτε να ενισχύσουν την μόχλευση.