ΔΙΕΘΝΗ

Γένοβα: Κακοκαιρία και κακοτεχνίες γκρέμισαν τη γέφυρα

Γένοβα: Κακοκαιρία και κακοτεχνίες γκρέμισαν τη γέφυρα - Κεντρική Εικόνα

H κακοκαιρία και οι κακοτεχνίες φέρονται να είναι οι κύριες αιτίες της τραγικής κατάρρευσης της οδογέφυρας στον αυτοκινητόδρομο Α 10 της Γένοβας που στοιχησε τη ζωή, σε 22 ανθρώπους, έως τώρα.

Η γέφυρα Μοράντι (από το όνομα του αρχιτέκτονά της) η οποία είχε εγκαινιασθεί το 1967, άνοιξε κυριολεκτικά στα δύο. Υποχώρησε έκταση δρόμου που ξεπερνά τα εκατόν πενήντα μέτρα. Εξαιτίας της βροχής, κάτω και πάνω από την γέφυρα, τα οχήματα, την στιγμή της κατάρρευσης, κινούνταν με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα.

«Η ιταλική γέφυρα του Mπρούκλιν», όπως την αποκαλούσαν πολλοί κάτοικοι της Γένοβας, είχε χτιστεί σε μπετόν αρμέ, αλλά σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, υπήρχαν κακοτεχνίες και προβλήματα που είχαν οδηγήσει σε σειρά «πρόσθετων παρεμβάσεων υποστήριξης».

Ασύλληπτη τραγωδία

Πάνω από εκατό  πυροσβέστες,  καραμπινιέροι και  άνδρες της Πολιτικής Προστασίας  προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες με την βοήθεια και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δυο μεγάλες αποθήκες βιομηχανιών που βρίσκονται κάτω από την γέφυρα ευτυχώς λόγω της σημερινής ημέρας ημιαργίας ήταν άδειες.

«Είναι ασύλληπτο, το 2018, να συμβαίνουν τραγωδίες σαν και αυτή», δήλωσε ο ιταλός υφυπουργός μεταφορών Ρικάρντο Ρίτσι.

Από το πρωί, σε όλη την βόρεια Ιταλία οι καιρικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και στο σημείο της κατάρρευσης η βροχή συνεχίζει να δυσχεραίνει τις προσπάθειες των διασωστών.

Ο ιταλός υπουργός εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι, επέστρεψε από τις διακοπές και βρίσκεται στην αίθουσα επιχειρήσεων της ιταλικής πυροσβεστικής. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί του για να αποφασιστούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες.