ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλικό Colpo Grosso για τη διάσωση τραπεζών

Ιταλικό Colpo Grosso για τη διάσωση τραπεζών - Κεντρική Εικόνα

ΙΤΑΛΙΚΟ COLPO GROSSO ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Η Ρώμη επιχειρεί να παρακάμψει τους κανόνες για το «κούρεμα» καταθετών

 

Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να ανακοινώσει η ιταλική κυβέρνηση το σχέδιό της για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος, που απειλείται από έναν τεράστιο όγκο προβληματικών δανείων. Στόχος της Ρώμης είναι να παρακάμψει τους αυστηρούς κανόνες της τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη, που απαγορεύουν τη διάσωση τραπεζών με κρατικά κεφάλαια και επιβάλλουν «κούρεμα» μετόχων, πιστωτών και καταθετών.

Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου υποδέχεται με αισιοδοξία την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ρέντσι, με τις μετοχές των τραπεζών να κινούνται ανοδικά. Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι αναλυτές: «οι αναφορές για μια πιθανή ανακοίνωση ενός νέου ταμείου για τις τράπεζες εντός της εβδομάδας δημιουργούν προσδοκίες, αλλά παραμένουμε επιφυλακτικοί μέχρι να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες», σύμφωνα με την UBS.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, την Παρασκευή, το σχέδιο της Ιταλίας για τη δημιουργία ενός ταμείου με κρατική στήριξη, που θα προσφέρει βοήθεια στις αδύναμες τράπεζες αγοράζοντας προβληματικά δάνεια και καλύπτοντας κεφαλαιακά ελλείμματα, θα είναι έτοιμο τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν δύο κυβερνητικές πηγές στο πρακτορείο.

Οι ιταλικές τράπεζες έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ, το ένα τρίτο του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας. Την περασμένη Τρίτη, τρεις πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι o διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, ο υπουργός Οικονομικών και οι CEO τωνUniCredit, Intesa Sanpaolo και UBI συζήτησαν την ιδέα για ταμείο στήριξης των τραπεζών στο γραφείο του πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

Μία από της πηγές του Reuters σημείωσε πως η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι το σχέδιο συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Η διαπραγμάτευση αυτή δεν θα είναι απλή υπόθεση για τη Ρώμη, εκτιμούν αναλυτές, καθώς από το 2016 έχουν τεθεί σε ισχύ οι κανόνες που απαγορεύουν τη συμμετοχή κρατών στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Το colpo grosso της ιταλικής κυβέρνησης, προκειμένου να παρακαμφθεί αυτή η απαγόρευση, συνδέεται με μια «έξυπνη» ερμηνεία των ευρωπαϊκών κανονισμών: όπως υποστηρίζει η ιταλική κυβέρνηση, στο νέο ταμείο που θα συσταθεί για τις τράπεζες την πλειοψηφία θα έχουν ιδιώτες επενδυτές και όχι το Δημόσιο, συνεπώς τα κεφάλαια που θα δαπανήσει, είτε για εξαγορές προβληματικών δανείων είτε και για συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «κρατικά».

Η Κομισιόν θα έχει μια δύσκολη αποστολή όταν κληθεί να αξιολογήσει αυτές τις νομικές θέσεις της Ιταλίας. Αν κάνει δεκτή την επιχειρηματολογία της Ρώμης, θα ανοίξει διάπλατα ένα «παράθυρο» για τη διάσωση τραπεζών και με κρατικά κεφάλαια, παρότι ισχυρές κυβερνήσεις, όπως η γερμανική, έχουν κάνει «σημαία» τους την απαγόρευση διάσωσης τραπεζών με κεφάλαια των φορολογουμένων.

 

ΘΕΜΑ 6-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

H διατήρηση και ενίσχυση της φερεγγυότητας και κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας και του ομίλου, η ανάπτυξη νέων αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η επένδυση στην πληροφορική, στις νέες τεχνολογίες και στο ανθρώπινο δυναμικό της καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση των συστημάτων εταιρικής διακυβέρνησης, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Εθνικής Τράπεζας και του ομίλου, επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΤΕ, Λούκα Κατσέλη, στην ετήσια συνάντηση των στελεχών της. Αναφερόμενη στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, η κυρία Κατσέλη εστιάστηκε στην πρωτοβουλία που σύντομα θα ανακοινωθεί για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω αλυσίδων αξίας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο για όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε αλυσίδες αξίας παραγωγής, που ξεκινάει με τη χρηματοδότηση συστάδας επιχειρήσεων, οι οποίες συνδέονται με τη ναυπήγηση πλοίων.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΙ

Η Εποπτική Αρχή των Τουρκικών Τραπεζών (BRSA) ενέκρινε την πώληση του 99,81% των μετοχών της Finansbank AS στην Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ +1,67% του Κατάρ (QNB). Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται επίσης και σε άλλες εγκρίσεις ρυθμιστικών αρχών, και συγκεκριμένα στην έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Τουρκίας, της Επιτροπής της Τουρκικής Κεφαλαιαγοράς και του Τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Επιστροφή στην κερδοφορία το 2016, με βοήθειες από τις μειωμένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και τον περιορισμό κόστους προβλέπει ο πρόεδρος της τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας. «Το 2016 θα έχουμε κέρδη, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εμφανίστηκε το δ’ τρίμηνο του 2015 συνεχίζεται και το α’ τρίμηνο, κάτι που οδηγεί σε χαμηλότερες προβλέψεις» τόνισε ο κύριος Σάλλας. Ο πρόεδρος της Πειραιώς υπογράμμισε ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να μειωθεί κάτω του 17% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων ώς το 2018, από 39,5% το δ’ τρίμηνο του 2015.

 

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 22,67 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και έκδοση 75,6 εκατ. νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, αποφάσισε η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το διοικητικό συμβούλιο και μπορεί να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας κατά τον χρόνο της αποκοπής του δικαιώματος προτιμήσεως. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν στους παλαιούς μετόχους, με δικαίωμα προτιμήσεως, σε αναλογία τριών νέων μετοχών ανά τέσσερις παλαιές. Η μέτοχος ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, δήλωσε την πρόθεσή της όπως ασκήσει μερικώς το δικαίωμα προτίμησης, ενώ η μέτοχος ΔΟΛ ΑΕ δεν δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης.

 

REVOIL

Η εταιρεία συνεχίζει σταθερά την αναπτυξιακή της πορεία, εντάσσοντας 7 νέα πρατήρια υγρών καυσίμων στο δίκτυό της, που πλέον ξεπερνά τα 530 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Revoil, με μερίδιο αγοράς άνω του 10% κατατάσσεται στις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών της χώρας και προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή, μέσα από όλα τα πρατήρια του δικτύου της, ποιοτικά καύσιμα, στις πιο ανταγωνιστικές τιμές.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η εταιρεία York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) S.a.r.l. απέκτησε 171.498 μετοχές της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ήτοι ποσοστό 0,1569% του μετοχικού κεφαλαίου σε μερική εξόφληση ομολογιών, συνολικής ονομαστικής αξίας 650.000,00 ευρώ, προσαυξημένης με τους τόκους της περιόδου διακράτησης. Μετά την ως άνω συναλλαγή, ο μέτοχος York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) S.a.r.l. κατέχει πλέον 10.271.771 μετοχές, ήτοι ποσοστό 9,3965% επί του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και η εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ 43.211.556 μετοχές, ήτοι ποσοστό 39,5296%. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της ως άνω συναλλαγής εξαντλείται η δυνατότητα απόκτησης, από την εταιρεία York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) S.a.r.l., μετοχών της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ από το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ.