ΔΙΕΘΝΗ

Αισιοδοξεί η Πορτογαλία για μείωση ελλείμματος στο 2,2% του ΑΕΠ

Αισιοδοξεί η Πορτογαλία για μείωση ελλείμματος στο 2,2% του ΑΕΠ - Κεντρική Εικόνα

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην επιβληθούν κυρώσεις για δημοσιονομική παρέκκλιση σε βάρος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας είναι «ένα πολύ καλό νέο για την Πορτογαλία και για την Ευρώπη», έκρινε σήμερα ο πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Η Πορτογαλία αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να της επιβληθεί πρόστιμο διότι δεν τήρησε το 2015 τον στόχο που είχε οριστεί για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της κάτω από το 3% του ΑΕΠ, παρά το πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που είχε τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2011 από την κυβέρνηση της δεξιάς.

«Η Πορτογαλία κατέβαλε μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τη δημοσιονομική της προσαρμογή και ο πορτογαλικός λαός έκανε πολλές θυσίες», τόνισε ο Σάντος Σίλβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα και πρόσθεσε ότι η χώρα του παρουσίασε «τεκμηριωμένα επιχειρήματα» στην επιστολή που έστειλε στις Βρυξέλλες για να καλέσει να μην επιβληθεί πρόστιμο.

Η Λισαβόνα δεν θα σταματήσει «την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης» την οποία ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνέχισε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, που ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο, υπολογίζει ότι θα μειώσει το έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016.

Λιγότερο αισιόδοξη, η Κομισιόν ζητεί από τη Λισαβόνα να περιορίσει το έλλειμμά της στο 2,5% του ΑΕΠ, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό τα τυχόν μέτρα που θα ληφθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και τις δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε την Πορτογαλία να προετοιμάσει «το συντομότερο δυνατόν» συμπληρωματικά μέτρα ύψους 0,25% του ΑΕΠ, και να τα παρουσιάσει στην Κομισιόν «το αργότερο την 15η Οκτωβρίου», όταν η Λισαβόνα υποχρεούται να υποβάλει τον προϋπολογισμό της για το 2017.

«Η πορτογαλική κυβέρνηση έδωσε μάχη για να προασπίσει το εθνικό συμφέρον και τα κατάφερε», υπογράμμισε από την πλευρά του ο βουλευτής των Σοσιαλιστών Ζουάου Γκαλάμπα, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είχε «απειλήσει να προσφύγει» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ.

Νωρίτερα, η Κομισιόν πρότεινε να μην επιβληθούν πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν μειώσει τα ελλείμματα τους, καθώς θεωρεί πως δεν πρέπει να απειληθεί η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη των δύο χωρών. Προς την ίδια κατεύθυνση, παρενέβη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις Βρυξέλλες για να αποτρέψει την επιβολή προστίμου, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται η Handelsblatt. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επικοινώνησε τηλεφωνικά με αρκετούς Ευρωπαίους για να τους πείσει να μην επιβάλλουν κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία.Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Κομισιόν έλαβε υπ' όψιν τις ενστάσεις των δύο κρατών, αλλά και την οικονομική συγκυρία και έκρινε πως δεν πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω η εύθραυστη ανάκαμψη στις δύο χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

Τον Σεπτέμβριο θα αποφαστεί αν θα «παγώσουν» τα κονδύλια της ΕΕ προς Ισπανία και Πορτογαλία