ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Εύκολη επικράτηση των πωλητών, παρά τον χαμηλό τζίρο

Χ.Α.: Εύκολη επικράτηση των πωλητών, παρά τον χαμηλό τζίρο - Κεντρική Εικόνα

Οι πωλητές, εκμεταλλευόμενοι το αρνητικό διεθνές κλίμα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, πήραν τον έλεγχο της τάσης στο Χ.Α. από αρχής μέχρι τέλους, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να κινηθούν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Εμπόδιο στα σχέδια των πωλητών δεν μπήκε ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 18,8 εκατ., από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούσαν "πακέτα", ενώ την ψυχολογία των "sellers" ενίσχυσε η επανεμφάνιση των πωλητών στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου να επιστρέφει υψηλότερα του 4%.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -2,34%, Eurobank -3,32%, Εθνική -1,71% και Πειραιώς -2,20%).

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Lamda Development (+1,63%), Μυτιληναίος (+1,41%), ΟΛΠ (+1,65%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,61%) και Τιτάν (+1,47%).

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΕΥΔΑΠ (-2,29%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Σαράντης.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάκτωρ (+2,52%) σε "Β" από "Β-" προχώρησε η Standard & Poor's, σε έκθεσή της στην οποία θέτει θετικό outlook για την αξιολόγηση, υποδηλώνοντας νέα κίνηση εντός των επόμενων 12 μηνών.

O οίκος αναμένει ότι η συμβολή από τα αιολικά πάρκα θα αντισταθμίσει εν μέρει τα μειούμενα EBITDA από τις κατασκευές. Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους προς EBITDA θα παραμείνει στην περιοχή του 4-5 την τριετία 2018-2020, από 6,5 στα τέλη του 2016.  

Σχολιάζοντας τις διοικητικές αλλαγές, σημειώνει ότι αντιμετωπίζει θετικά την επικέντρωση σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε όλους τους βασικούς κλάδους που δραστηριοποιείται και στις συνεργίες, αλλά δεν έχει λεπτομέρειες αναφορικά με το πλάνο υλοποίησης.

Εν τω μεταξύ, την επιβολή σημαντικών προστίμων σε σειρά φυσικών προσώπων, όπως μέλη της οικογένειαςΚουτσολιούτσου, στελέχη της εταιρείας, μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Folli Follie αλλά και στην ίδια τηνεταιρεία αποφάσισε η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη σημερινή της συνεδρίαση. Τα πρόστιμα αφορούν την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων. Τις παραπάνω αποφάσεις ακολουθεί η άμεση παραπομπή της υπόθεσης και στον Εισαγγελέα.

Από την άλλη, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 752,47 μονάδες (-1,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 755,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,75%.