ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Στο φίνις κρίθηκε το πρόσημο της συνεδρίασης

Με 4X4 κινήθηκαν οι πωλητές στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Σε μία συνεδρίαση που περίσσεψαν οι εναλλαγές προσήμων, το τελικό πρόσημο για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κρίθηκε στις τελικές δημοπρασίες, με οριακή επικράτηση των αγοραστών.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η επιστροφή της επιφυλακτικότητας και των ιδιαίτερα χαμηλών τζίρων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 763,38 (+0,28%) και 755,71 μονάδων (-0,73%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 761,66 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,06%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 16 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Εν τω μεταξύ, τις αλλαγές της κυβερνητικής εισήγησης σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος, ενέκρινε η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σε έκτακτη συνεδρίασή της.

Με αυτή την απόφαση, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί πλέον να δώσει στον ESM τη συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά το ανοδικό ξεκίνημα και τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που ακολούθησαν, η τελική εικόνα, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι συνηγορεί υπέρ των αγοραστών (Alpha Bank +0,7%, Eurobank -1,41%, Εθνική +0,65% και Πειραιώς +0,81%).

Αξίζει υποσημείωσης ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 858,4 (+0,55%) και 835,17 μονάδων (-2,18%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 855,20 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,17%.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούλιο επανέρχεται σε ανοδική πορεία και διαμορφώνεται στις 105,3 (από 102,5) μονάδες, επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Ιούλιο του 2014, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, το Λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ στις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες ο σχετικός δείκτης υποχωρεί. Η γενικότερη δυναμική του δείκτη τους τελευταίους μήνες είναι συνεπής με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και βραχυχρόνιους δείκτες σε διάφορους κλάδους, όπου οι τάσεις είναι κατά βάση ανοδικές.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, περίπου μοιρασμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ΑΔΜΗΕ (+2,23%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι Viohalco και Jumbo.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,04%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Σαράντης και Τιτάνας.

Το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. 

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,85%, όσο και στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,52 φορές.

Μένοντας στις αγορές ομολόγων, αυτές χρήζουν αυξημένης παρακολούθησης μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε περαιτέρω αυξήσεις στην έκδοση χρέους για να αντιμετωπίσει την διεύρυνση του ελλείμματος και τις περικοπές στο πρόγραμμα επαναγορές ομολόγων της Fed.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι εκδόσεις τίτλων διάρκειας ενός, δύο και πέντε ετών θα αυξηθούν κατά $1 δισ. το μήνα τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ οι εκδόσεις επταετών και 10ετών ομολόγων θα αυξηθούν κατά $1 δισ. στο τρίμηνο.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σκαρφάλωσε πάνω από το 3% μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το υπουργείο ανέφερε ακόμα πως θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο την έκδοση ενός νέου δίμηνου έντοκου γραμματίου. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο εκδίδει έντοκα διάρκειας ενός, τριών, έξι και δώδεκα μηνών.