ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Τον τελευταίο λόγο τον είχαν οι αγοραστές

Χ.Α.: Τον τελευταίο λόγο τον είχαν οι αγοραστές - Κεντρική Εικόνα

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής και μέσω των τελικών δημοπρασιών, οι αγοραστές πέτυχαν το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 750 μονάδων, σήμερα και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. με θετικό πρόσημο και στα υψηλά ημέρας.

Βασικός πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +2,36% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, έστω και αν η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή (Alpha Bank +2,19%, Eurobank +2,69%, Εθνική +3,72% και Πειραιώς -0,39%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, σε θετικό από σταθερό αναβάθμισε το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η Moody's, εκτιμώντας ότι τα ρίσκα χρηματοδότησης και ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθούν τους επόμενους 12 - 18 μήνες, εν μέσω βελτιούμενου αλλά ακόμη προβληματικού λειτουργικού περιβάλλοντος.

"Η μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στον ELA είναι πιστωτικά θετική, καθώς βελτιώνει τη ρευστότητα και το προφίλ χρηματοδότησης με χαμηλότερη εξάρτηση από την κεντρική τράπεζα και μειωμένο κόστος", τονίζει η Moody’s σε ανάλυσή της.

Η Moody’s σημειώνει ότι μια σειρά από μέτρα βελτιώνουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη από την πλευρά των καταθετών. Θυμίζει τις κινήσεις περιορισμού των "capital controls" με τελευταία αυτή του Ιουνίου που επιτρέπει την ανάληψη 5.000 ευρώ το μήνα. Εκτιμά ωστόσο ότι θα απαιτηθούν επιπλέον περίπου 18 μήνεςγια την πλήρη άρση τους.

Το "waiver" που τώρα είναι σε ισχύ επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να δίνουν κρατικά ομόλογα ως collateral για φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Η διατήρησή του θα επιτρέψει στον κλάδο να διατηρήσει μια φθηνή πηγή χρηματοδότησης μέσω ΕΚΤ.

Η Moody’s ωστόσο εκτιμά ότι η πιθανή άρση του "waiver" θα είναι διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες, γιατί πιθανότατα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν το όποιο ποσό επηρεαστεί μέσω της διατραπεζικής αγοράς με οριακά μεγαλύτερο κόστος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στις μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε αναβάθμιση του αξιόχρεου του ΟΤΕ σε "ΒΒ+" από "ΒΒ" προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, διατηρώντας θετικό outlook.

Τo θετικό outlook στην αξιολόγηση αντανακλά το θετικό outlook για την Ελλάδα, που σημαίνει ότι εντός των επόμενων 12 μηνών ο οίκος ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου την αξιολόγηση του ΟΤΕ, μετά από αντίστοιχη κίνηση στο rating της χώρας.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι 3Ε (-0,36%), AegeanAirlines (-0,48%), Motor Oil (-0,33%) και Σαράντης (-0,29%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και Viohalco.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ΟΛΠ (+2,29%) και την Τέρνα Ενεργειακή (+2,32%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι Grivalia Properties, Jumbo, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Fourlis.

Ο γενικός δείκτης αν και αρχικά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 747,77 μονάδες (-0,49%), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 758,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,90%, ενώ ο τζίρος κόλλησε στα 17,5 εκατ. ευρώ.