ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Τίποτα δεν δείχνει αλλαγή σε συναλλαγές και διαθέσεις

Τραπεζική «βουτιά» στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα την Παρασκευή, καταγράφοντας την τέταρτη εβδομάδα κερδών, με τους επενδυτές να τιμολογούν τα εταιρικά κέρδη και τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε 0,4%, υψηλότερα στις 392 μονάδες. Για την εβδομάδα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης ενισχύθηκε 1,7%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τις 9 Μαρτίου.

Απώλειες κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, με τον τεχνολογικό κλάδο να οδηγεί τους δείκτες προς χαμηλότερα επίπεδα. Μεταξύ των μεγάλων χαμένων ήταν η μετοχή του Twitter που υποχώρησε κατά 20,5%, στον απόηχο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων που δεν ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,3% στις 25.451,06 μονάδες, αλλά κέρδισε 1,6% από τις αρχές της εβδομάδας. 

Ο Nasdaq διολίσθησε 1,46% στις 7.737,42 μονάδες, καταγράφοντας τη δεύτερη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση, κατά 1,1%. OS&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,66% στις 2.818,82 μονάδες. Για την εβδομάδα, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,6%.

Το αμερικανικό αργό για παράδοση Σεπτεμβρίου σημείωσε πτώση 1,3% στα 68,69 δολάρια το βαρέλι.

Οι απώλειες για τον "μαύρο χρυσό" διευρύνθηκαν μετά τα σχόλια του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ανέφερε πως "δεν αποκλείεται να συζητηθεί μια αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου μεγαλύτερη αυτή που έχει συμφωνηθεί (για επιπλέον 1 εκατ. βαρέλια τη μέρα).

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Αυγούστου, έκλεισε με πτώση 0,2% στα 1.223 δολάρια. Από τις αρχές της εβδομάδας έχασε 0,7%, στην τρίτη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση. 

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η προηγούμενη εβδομάδα αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον γενικό δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,39%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, σημείωσε απώλειες 1,56%.

Εν τω μεταξύ, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους αλλά και η μεταρρυθμιστική πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα στην επερχόμενη μεταπρογραμματική εποχή.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παρόλο που οι διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για τις μακροχρόνιες προοπτικές του χρέους παραμένουν ανοιχτές, η ευρωπαϊκή πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα στη περίπτωση που εμφανιστεί ανάγκη, για την περίοδο μετά το 2032. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε σαφές ότι η στενή συνεργασία ΔΝΤ - Ευρώπης θα συνεχιστεί και στη περίοδο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Υπογραμμίστηκε, πως είναι κρίσιμο να μην υπάρξει εφησυχασμός και ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Τα "κόκκινα" δάνεια ήταν ένα άλλο βασικό ζήτημα που εξετάστηκε στη συνεδρίαση, καθώς επισημάνθηκε πως πρέπει να ρυθμιστεί η κατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, προκειμένου οι τράπεζες να είναι σε θέση να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της παροχής νέων δανείων.

Τέλος, για τα πρωτογενή πλεονάσματα καταγράφηκαν αρκετές απόψεις και ορισμένοι από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν αμφιβολίες για τους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί. 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τα "δείγματα γραφής" που έχουν δώσει όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο πλέον "ελεγχόμενος" από τις διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών, τίποτα δεν δείχνει αλλαγή στο συναλλακτικό σκηνικό, ενώ από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις αυξημένης προσοχής χρήζουν οι λίγες μετοχές που κατορθώνουν να κινηθούν κόντρα στο κλίμα της γενικευμένης επιφυλακτικότητας, αλλά και αυτές που επιμένουν σε καθοδικό κανάλι.

Αξίζει υπενθύμισης ότι την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 1 Φεβρουαρίου 2019.

Η ΕΧΑΕ ανακοινώνει αποτελέσματα β’ τριμήνου την Δευτέρα. Την Τρίτη 31/7 παίρνει σειρά η Grivalia Properties να ανακοινώσει μεγέθη εξαμήνου, ενώ το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη της ΕΧΑΕ με τους αναλυτές. Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινάει και η διαπραγμάτευση των μετοχών της CNL Capital η οποία ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη δημόσια προσφορά μετοχών με εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. μετά το 2014.