ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Διεκόπη το πτωτικό σερί, παρέμεινε χαμηλά ο τζίρος

Χ.Α.: Διεκόπη το πτωτικό σερί, παρέμεινε χαμηλά ο τζίρος - Κεντρική Εικόνα

"Επειδή κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δεν ήταν λίγες οι αρνητικές εκπλήξεις, που επεφύλαξαν προς το τέλος οι εν δυνάμει πωλητές, θα ήταν θετική ένδειξη η ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, κοντά στα υψηλά ημέρας και με αυξημένο αριθμό θετικών πρωταγωνιστών", ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου.

Πράγματι, σήμερα οι λίγοι αγοραστές κατόρθωσαν να διακόψουν το πτωτικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όμως ούτε στα υψηλά ημέρας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, ούτε αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών πρωταγωνιστών ημέρας.

Αντίθετα, ο τζίρος παρέμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 17,9 εκατ., από τα οποία τα 4,3 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 749,49 (-0,10%) και 754,94 μονάδων (+0,62%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 752,78 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,33%.

Παραμένει αισιόδοξη για το μακροοικονομικό αφήγημα της Ελλάδας η HSBC, σημειώνοντας πως η ανάπτυξη εξέπληξε θετικά τα πρώτα τρίμηνα του έτους, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από πριν την κρίση.

Όπως σημειώνει η HSBC, οι οικονομολόγοι της αναβάθμισαν την εκτίμησή τους για τη φετινή ανάπτυξη στο 2,1% (από 1,9% προηγουμένως), αναμένοντας πως ο κρατικός τομέας θα δώσει περισσότερη στήριξη στην ανάπτυξη λόγω των λιγότερων δημοσιονομικών περιορισμών, αν και αυτό ίσως αντισταθμιστεί εν μέρει από τη βραδύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου.

Η χρόνια ανικανότητα της Ελλάδας να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, επίσης παίζει ρόλο, αναφέρει η HSBC.

Αναφερόμενη στις τράπεζες, η HSBC επισημαίνει πως εξακολουθεί να βλέπει περιθώριο ανόδου για τα περισσότερα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης, οι θετικοί μακροοικονομικοί καταλύτες αντισταθμίζονται από το περιορισμένο περιθώριο ελιγμών σε επίπεδο κεφαλαίων.Πιθανόν θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κεφαλαιακών "μαξιλαριών". Ως αποτέλεσμα, οι τραπεζικοί αναλυτές της HSBC μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για τα καθαρά κέρδη και τηρούν πιο συντηρητική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω χαμηλότερων επιπέδων υπερβάλλοντος κεφαλαίου και των ισχυρών επιδόσεών τους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα, μετά από αρκετές συνεδριάσεις, συνηγορεί υπέρ των αγοραστών (Alpha Bank +1,35%,Eurobank +0,12%, Εθνική +3,38% και Πειραιώς +0,96%).

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΥΔΑΠ (+3,18%) και Τέρνα Ενεργειακή (+2,76%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι Μυτιληναίος και Viohalco.

Από τους τίτλους που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, μόνο ο ΟΠΑΠ (-1,51%) σημείωσε απώλειες που ξεπέρασαν την μία ποσοστιαία μονάδα.

Αξίζουν υποσημείωσης, οι αποφάσεις των γ.σ. σε Attica Bank (+14,58%) και Ελλάκτωρα (-0,81%).

Στην πρώτη περίπτωση, οι αποφάσεις της γ.σ., θέλουν την Pimco σαν προτιμητέο επενδυτή. "Η τράπεζα εξασφάλισε το σύνολο των προβλεπόμενων κεφαλαίων της", δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικής. "Επιτυγχάνεται ο στόχος που είχε τεθεί για υπερκάλυψη των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας", πρόσθεσε.

Στην περίπτωση του Ελλάκτωρα, την ανάκληση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ και την αντικατάστασή του με εννεαμελές Δ.Σ που προτείνει η πλευρά των αδελφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση ψήφισε η επαναληπτική γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 78,07%. Η πρόταση των αδελφών Καλλιτσάντση στηρίχθηκε από το 53% των ψήφων, κυρίως μέσω της σχεδόν μαζικής στήριξης ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων.