ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Σε εξέλιξη προσπάθεια να διακοπεί το πτωτικό σερί

X.A.: Ο Φεβρουάριος φεύγει με απώλειες 20,92% - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις τελευταίες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και τα μάκρο που ανακοινώνονται.

Καθαρά κέρδη ύψους 401 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο του έτους η Deutsche Bank, ποσό μειωμένο κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Την περασμένη Δευτέρα, η γερμανική τράπεζα είχε πει πως τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της θα ήταν σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς.

Οι αναλυτές προέβλεπαν πως τα καθαρά κέρδη της τράπεζας θα ανέρχονταν σε 321 εκατ. ευρώ.

Χαμηλότερα κινήθηκε η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο, καθώς σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo,το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε στις 101,7 μονάδες, από 101,8 τον Ιούνιο.

Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση στις 101,5 μονάδες.

Ο δείκτης τρέχουσας αποτίμησης διαμορφώθηκε στις 105,3 μονάδες, ενώ οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι θα φτάσει στις 104,8.

Ο δείκτης για τις εκτιμήσεις κινήθηκε στις 98,2 μονάδες, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 98,1.

Εν τω μεταξύ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, με τα εμπορικά ζητήματα να εκτιμάται πως θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες τους.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και μετά το επιφυλακτικό ξεκίνημα που οδήγησε τον γενικό δείκτη μέχρι τις 749,49 μονάδες (-0,10%), οι αγοραστές δείχνουν να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα ο δείκτης να έχει γυρίσει σε θετικό πρόσημο και να διεκδικεί τιμές σχετικά υψηλότερα των 750 μονάδων.

Από την άλλη, ο τζίρος παραμένει στα γνωστά προβληματικά επίπεδα και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες δύο ώρες συναλλαγών, μόλις και μετά βίας πλησιάζει τα 2 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρόσημο παραμένουν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,12%), ΕΧΑΕ (-0,54%) και ΟΠΑΠ (-0,26%).

Από την πλευρά των τίτλων που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank(+1,51%), Eurobank (+1,21%), Aegean Airlines (+1,09%), ΕΥΔΑΠ (+1,59%), Lamda Development (+1,13%) και Μυτιληναίος (+1,75%).

Επειδή κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις δεν ήταν λίγες οι αρνητικές εκπλήξεις, που επεφύλαξαν προς το τέλος οι εν δυνάμει πωλητές, θα ήταν θετική ένδειξη η ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, κοντά στα υψηλά ημέρας και με αυξημένο αριθμό θετικών πρωταγωνιστών.