ΔΙΕΘΝΗ

Τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα μπορεί να εφαρμοστούν και στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Παλαιστίνη: Κατέληξε 17χρονος που είχε τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά - Κεντρική Εικόνα

Οι ΗΠΑ μπορεί να εφαρμόσουν στα σύνορά τους με το Μεξικό μερικά από τα μέτρα ασφαλείας που χρησιμοποιούνται στην μεθόριο του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Γκιλάντ Ερντάν.

Τον περασμένο μήνα, ο Ερντάν φιλοξένησε την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, την Κίρστεν Νίλσεν, μαζί με άλλους βοηθούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στους οποίους έχει ανατεθεί να υλοποιήσουν τη δέσμευση του μεγιστάνα να πατάξει την παράνομη μετανάστευση.

Για το σκοπό αυτόν, ο Τραμπ έχει δηλώσει από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας, ότι είναι ανάγκη οι ΗΠΑ να χτίσουν ένα τείχος κατά μήκος των 3.200χλμ συνόρων τους με το Μεξικό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Ισραήλ, η Νίλσεν επιθεώρησε τους φράκτες υψηλής τεχνολογίας που έχουν ανεγερθεί για να σφραγιστεί το σύνορο των 230χλμ με την Αίγυπτο καθώς και το σύνορο 60χλμ με τη Γάζα.

«Μου είπε ότι σίγουρα υπάρχουν πολλά να μάθει εδώ και πιστεύω ότι κάποια από τα μέτρα αυτά σίγουρα θα εφαρμοστούν σε αυτό που οι ΗΠΑ ετοιμάζουν στα δικά τους σύνορα με το Μεξικό», τόνισε ο Ερντάν στο τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ Ynet, σε συνέντευξή του κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Ανάμεσα στις ισραηλινές τεχνολογίες που η Νίλσεν επιθεώρησε, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό, ήταν ένα υπόγειο τοίχος, σχεδιασμένο για να εμποδίσει επιθέσεις της Χαμάς μέσα από τούνελ και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την αποτροπή εισβολών.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο.

Μετά την επίσκεψή της στα σύνορα του Ισραήλ στις 12 Ιουνίου, η Νίλσεν τόνισε στην ομιλία της στην Ιερουσαλήμ: «Η ασφάλεια των συνόρων είναι εθνική ασφάλεια. Οι ισραηλινοί εταίροι μας το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από τον οποιοδήποτε άλλον και είχα την τύχη σήμερα να δω την εξαιρετική δουλειά που κάνουν για να διατηρήσουν την επικράτεια και τους πολίτες τους ασφαλείς».