ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Γιατί άργησε η Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια

Ρέγκλινγκ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος - Κεντρική Εικόνα

Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σε ομιλία του σήμερα στο Μόναχο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ESM.

«Οι οικονομίες που έχουν αποδυναμωθεί από μια κρίση μπορούν να αποπληρώσουν το σύνολο των δανείων διάσωσης, αν το κόστος εξυπηρέτησής του κατανέμεται σε πολλά έτη και δεν ξεπερνά το 15% με 20% του ΑΕΠ», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα παραμείνει υπό αυστηρή εποπτεία μέχρι να αποπληρωθούν πλήρως όλα τα δάνεια.

Παράλληλα, ανέφερε τρεις λόγους για τους οποίους η Ελλάδα καθυστέρησε, σε σχέση με άλλες χώρες, να εξέλθει από τα προγράμματα διάσωσης.

Όπως είπε:

  1. τα προβλήματα στην Ελλάδα ήταν πιο βαθιά, κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε σύγκριση με άλλες χώρες που μπήκαν σε προγράμματα.
  2. η διοίκηση της Ελλάδας είναι πιο αδύναμη από ό,τι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
  3. Η Ελλάδα αντέστρεψε την πορεία πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Υπήρξε μια απόπειρα να διακοπεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είχε συμφωνηθεί. Το αποτέλεσμα ήταν η επιστροφή εκ νέου σε ύφεση. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι αυτό κόστισε περίπου 86 δισ. ευρώ στη χώρα» ανέφερε.

Πάντως, ο ίδιος επισήμανε πως έκτοτε, η χώρα σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, ήταν αναγκαία η περικοπή των συντάξεων και μισθών κατά 20-30%, δεδομένου ότι είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα έτη, πολύ ταχύτερα από ό,τι η παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα να χάσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητά της.

«Μετά το 2016, ο ελληνικός προϋπολογισμός εμφανίζει σταθερά πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το 2008 παρουσίαζε έλλειμμα 15% του ΑΕΠ», πρόσθεσε. Συνεπώς η Ελλάδα έχει κάτι κοινό με τη Γερμανία, η οποία παρουσιάζει επίσης ένα μικρό πλεόνασμα» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, διευκρίνισε πως ορισμένα θα ανασταλούν, αν η χώρα δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο στόχος των προγραμμάτων διάσωσης και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ήταν η δημιουργία μιας νέας βάσης για υγιή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, προς το συμφέρον τόσο των Ελλήνων πολιτών, όσο και προς το συμφέρον της ευρωζώνης και του ESM