ΠΡΟΣΩΠΑ

K. Μαχαίρας: Άφησε την ΑΒ Βασιλόπουλος και πλέον... «πίνει στην υγειά» ιστορικής οινοποιίας

K. Μαχαίρας: Άφησε την ΑΒ Βασιλόπουλος και πλέον... «πίνει στην υγειά» ιστορικής οινοποιίας - Κεντρική Εικόνα

Τη θέση του συμβούλου στην οινοποιία Μαλαματίνα έχει αναλάβει εδώ και λίγο διάστημα ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας (σ.σ. σήμερα είναι πρόεδρος στο ΙΕΛΚΑ, σύμβουλος στη METRO, στη Green Cola, κ.ά.), όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές της Βορειοελλαδίτικης εταιρείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η "είσοδος" του κ. Μαχαίρα σε ρόλο συμβούλου, εντάσσεται στο πλάνο λειτουργικής αναδιάρθρωσης της οινοποιίας υπό την καθοδήγηση της Ernst & Young η οποία έχει αναλάβει CRO Chief Restructuring Officer της εταιρείας.

Η λειτουργική αναδιάρθρωση που προωθεί η οινοποιία προβλέπει μεταξύ των άλλων την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της και τη μείωση του λειτουργικού της κόστους με στελέχη της οινοποιίας να εκτιμούν ότι η επάνοδος της εταιρείας στον ενάρετο κύκολο είναι θέμα χρόνου.

Η εταιρεία έχει έρθει σε συμφωνία με τις Τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Attica, όσον αφορά τη ρύθμιση του συνόλου των υφιστάμενων δανείων του ομίλου. Η συμφωνία προβλέπει κεφαλαιοποίηση οφειλών ύστερα από αναδρομική αναπροσαρμογή επιτοκίου. Επέκταση δανείων μέχρι την 31.12.2026, με σταδιακή αποπληρωμή και balloon στο σύνολο του στη λήξη της περιόδου της χρηματοδότησης.

Μείωση επιτοκίων μέχρι 31.12.2020, σύσταση ενεχύρου επί των σημάτων, σύσταση ενεχύρου επί των μετοχών που έχουν εκδοθεί από τις εταιρείες του oμίλου. Επίσης εκχώρηση στις τράπεζες όλων των απαιτήσεων της Οινοποιίας και παροχή στις τράπεζες κυμαινόμενης ασφάλειας επί των αποθεμάτων και απαιτήσεων της Οινοποιίας.

Image result for μαλαματινα

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της οι πωλήσεις της το 2016 υποχώρησαν στα 17,18 εκατ. ευρώ, από 18,96 εκατ. ευρώ το 2015, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 2,97 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων κερδών 2,38 εκατ. ευρώ το 2015 ενώ οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 0,68 εκατ. ευρώ, έναντι αντίστοιχων ζημιών 1,53 εκατ. ευρώ τo 2015.

Εν τω μεταξύ πριν από λίγο διάστημα εκδόθηκε η υπ’ αρθ. 1259 απόφαση από τον Άρειο Πάγο (σ.σ. το διάστημα αυτό καθαρογράφεται) η οποία λύνει τη μακροχρόνια μετοχική διαμάχη στη Βορειοελλαδίτικη οινοποιία. Με την απόφαση αυτή, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της απόφασης, λύνεται η μακροχρόνια ενδο-οικογενειακή δικαστική διαμάχη μεταξύ του κ. Κωνσταντίνου Μαλαματίνα και της εν διαστάσει συζύγου του Αικατερίνης, και η εταιρεία περνά πλέον και τυπικά στον πλήρη έλεγχο του κ. Κωνσταντίνου Μαλαματίνα.

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR