ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Πιο κινητικοί οι αγοραστές, παρά τον χαμηλό τζίρο

Χ.Α.: Αδυναμία αντίδρασης και χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κεφαλαιοποιώντας το θετικό κλίμα από τη συνεδρίαση της Τρίτης στη Wall Street.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις Βρυξέλλες, καθώς η Κομισιόν αναμένεται να επιβάλει στην Google το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της για παραβίαση του ρυθμιστικού πλαισίου της Ένωσης, μετά τα ευρήματα έρευνας οκτώ ετών, ενώ παρακολουθούν και τα μάκρο που ανακοινώνονται.

"Πρόστιμο ύψους περίπου 4,3 δισ. ευρώ (5 δισ. δολαρίων) θα επιβληθεί στην Google από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το λειτουργικό Android, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στο ύψος των προστίμων της ΕΕ", όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ξεπερνάει αυτό των 2,4 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στον τεχνολογικό κολοσσό πέρυσι, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσεις στην αγορά αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Το πρόστιμο, που θα ανακοινωθεί το μεσημέρι από τις Βρυξέλλες, βάζει τέλος στην ευρωπαϊκή έρευνα στα συμβόλαια του τεχνολογικού γίγαντα με εταιρείες που κατασκευάζουν smartphones και δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία δεν αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, όπως αναμενόταν.

Παρά τις αυξημένες τιμές καυσίμων, στο υψηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2014, ο ετήσιος πληθωρισμός διατηρήθηκε σταθερός τον Ιούνιο, στο 2,4%. Η ανάγνωση δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters, που έβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 2,6%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, υποχώρησε στο 1,9%, από 2,1% τον Μάιο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, ενώ είναι και τα πιο αδύναμα στοιχεία από τον Μάρτιο του 2017.

O ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη προκαταρκτική εκτίμηση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και μη επεξεργασμένων προϊόντων διατροφής, ο δομικός πληθωρισμός, σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 1,2%. Χωρίς τις τιμές καπνού ήταν 0,9%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και με την συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 765,15 (-0,03%) και 769,76 μονάδων (+0,58%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 8,4 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορά "πακέτα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται με θετική μεταβολή και αυτό διαμορφώνει θετικές προϋποθέσεις για τους βασικούς δείκτες.

Με αρνητικό πρόσημο παραμένουν οι Εθνική (-0,08%), 3Ε (-0,45%), Jumbo (-0,29%), Fourlis (-0,84%), ΟΛΠ (-0,57%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,55%).

Από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για τα Ελ. Πετρέλαια (+3,19%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος.

Πρώτο ζητούμενο για τον Γενικό Δείκτη, είναι η υπέρβαση με κλείσιμο υψηλότερα των 785 μονάδων, κάτι που ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει, τουλάχιστον, στην σημερινή συνεδρίαση.

Από την άλλη, θετική ένδειξη θα ήταν η σχετική "αφύπνιση" των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.