ΔΙΕΘΝΗ

Ο σουηδικός κολοσσός των εργαλείων στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας του

Ο σουηδικός κολοσσός των εργαλείων στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας του - Κεντρική Εικόνα

Στο χαμηλότερο σημείο της 12χρονης πορείας της στο σουηδικό χρηματιστήριο υποχώρησε σήμερα η Husqvarna AB μετά την ανακοίνωση κερδών που υπολείπονται των προβλέψεων της αγοράς.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της εταιρείας που κατασκευάζει χορτοκοπτικές μηχανές και αλυσοπρίονα υποχώρησε έως 18% βρισκόμενη στο χαμηλότερο σημείο του Stoxx 600.

Όπως ανακοίνωσε, τα λειτπουργικά της κέρδη υποχώρησαν κατά 3,8% το β' τρίμηνο, στα 1,93 δισ. κορώνες, χαμηλότερα ακόμα και από τις πιο χαμηλές προβλέψεις των αναλυτών.

Η εταιρεία «βλέπει» ως υπεύθυνο της πτώσης το τμήμα των καταναλωτικών μπραντς, που εμφάνισε ζημιά αφού επιβαρύνθηκε από το κόστος των πρώτων υλών λόγω πληθωρισμού και τις αντίξοες συνθήκες στις αμερικανικές λιανικές πωλήσεις.

Η διοίκηση σχεδιάζει τώρα να αναδιαρθρώσει το τμήμα, που αντιστοιχεί στο 1/5 των πωλήσεων για το τρίμηνο.

Στόχος της να επικεντρωθεί σε αυτό που περιγράφει ως «μελλοντικό βασικό προϊόν και στην παροχή υπηρεσιών υπό τις κεντρικές της μπράντες Husqvarna και Gardena».. Επίσης αναφέρει ότι κάνει αποφασιστικά βήματα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των χαμηλών επιδόσεων του προβληματικού της τμήματος, το οποίο θα διχοτομηθεί σε δύο τμήματα: ένα της Husqvarna και ένα της Gardena.

Επίσης, η εταιρεία θα αποδεσμευτεί σταδιακά από τμήματα και μπραντς όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες, όπως χορτοκοπτικές μηχανές και τρακτέρ που κινούνται με πετρέλαιο.

Η εταιρεία εκτιμά πως, αν και ο αντίκτυπος από τις καθαρές πωλήσεις για το 2019 αναμένεται να κλείσει στα 2 δισ. κορώνες, θα έχουν «θετικό αντίκτυπο» στο περιθώριο μεικτού κέρδους.