ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Χαμηλός τζίρος και συνεχείς εναλλαγές προσήμων

Γυρίζει σε θετικά πρόσημα η Ευρώπη, επιστροφή αγοραστών στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα, αλλά απόλυτα οριακά κέρδη, κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα και τα μάκρο που ανακοινώνονται, τις πρωτοβουλίες στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, αλλά και να τηρούν στάση αναμονής εν όψει της ομιλίας του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο.

Ξεκινώντας από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου και τα μάκρο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένονται σήμερα στο Τόκιο, όπου σκοπεύουν να υπογράψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που παρουσιάζεται ως "ιστορική", προφανώς για να στείλουν ένα μήνυμα εναντίωσης στον προστατευτισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν από την Ιαπωνία, ο Τουσκ και ο Γιούνκερ έκαναν έναν σταθμό στο Πεκίνο, με την ευκαιρία της 20ης Συνόδου ΕΕ -Κίνας, με τον ίδιο σκοπό, τη σύσφιγξη των σχέσεων απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του μισθού στη Βρετανία, στο χαμηλότερο επίπεδο του εξαμήνου.

Ο μέσος εβδομαδιαίος μισθός αυξήθηκε 2,5% σε ετήσια βάση, κατά τους τρεις μήνες μέχρι το Μάιο, επιβραδύνοντας από το 2,6% του προηγουμένου τριμήνου. Η αύξηση των μισθών εκτός των επιδομάτων, επιβραδύνθηκε στο 2,7%.

Τα σημερινά στοιχεία εμφάνισαν ότι ο δείκτης της ανεργίας παρέμεινε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975, στο 4,2%, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων σε απασχόληση αυξήθηκε στο 75,7%, καθώς δημιουργήθηκαν 137.000 θέσεις εργασίας στο τρίμηνο μέχρι το Μάιο.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο γενικός δείκτης αναλώνεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, με μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας τις 762,98 (-0,36%) και υψηλό τις 766,85 μονάδες (+0,15%), ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας πλησιάζει τα 6,5 εκατ.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με οριακές μεταβολές.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι με μεταβολή που ξεπερνά την μία ποσοστιαία μονάδα, κινούνται μόνο οι τίτλοι των Μυτιληναίου (+1,17%) και Fourli (-1,69%).

Με τα παραπάνω δεδομένα, ευνόητο είναι ότι όλα τα σενάρια για το τελικό πρόσημο του γενικού δείκτη παραμένουν ανοιχτά, ενώ συνεχίζει να προβληματίζει ιδιαίτερα, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και ο μηδενισμός του ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 792 μονάδων, όμως με τέτοιους τζίρους η εν λόγω κίνηση δείχνει να έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας.