ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγορά ελληνικού χρέους από τον ESM, προτείνει ο Κ. Ρέγκλινγκ

Εξαγορά ελληνικού χρέους από τον ESM, προτείνει ο Κ. Ρέγκλινγκ - Κεντρική Εικόνα

«Χαραμάδα» για εξόφληση τμήματος του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ, από τον ESM φαίνεται πως άνοιξε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε η Welt παρουσιάζει ως επιλογή την εξαγορά (Buy out) του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ. Η πρότασή του αυτή θα υποβληθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Welt, η πρόταση αυτή κάνει λόγο για «εξαγορά του ελληνικού χρέους», η οποία θα έχει οικονομικό όφελος για την Ελλάδα. Κι αυτό επειδή η υποστήριξη του EMS γίνεται με ευνοϊκότερους όρους και έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Η Ελλάδα πληρώνει τόκους για παλαιά δάνεια του ΔΝΤ με επιτόκιο 3,5%. Αντίθετα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δανείζει με χαμηλότερο επιτόκιο, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή κάτω του 1%. Επομένως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα, σημειώνει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Welt, o ESM εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση το 2018 θα οφείλει στο ΔΝΤ μόνο 17,6 δισ. ευρώ πλέον, εφόσον το ΔΝΤ συμμετάσχει με 6 δισ. ευρώ στο τρέχον πρόγραμμα. Εάν οι ευρωπαίοι εταίροι υποστηρίξουν όλα τα μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο, η Αθήνα θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το δημόσιο χρέος της, κατά τον ESΜ, και το ελληνικό χρέος θα περιοριζόταν στο 74% από 183% του ΑΕΠ.

Στους θετικά διακείμενους προς μια τέτοια εξέλιξη είναι και το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, το οποίο συνηγορεί υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σωτηρίας, τονίζοντας μέσω του εμπειρογνώμονά του, Γιούργκεν Μάτες, ότι «για να κάνει αυτήν την απόφαση πιο εύκολη στο ΔΝΤ, μπορεί ο ESM να αναλάβει τις σημερινές οφειλές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ».