ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Καθαρά ανοδική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας

Χ.Α.: Καθαρά ανοδική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας - Κεντρική Εικόνα

"Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας και σίγουρα υψηλότερα των 759 μονάδων" ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και πράγματι ο γενικός δείκτης, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 763,54 μονάδες (+1,48%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 761,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,26%.

Αρνητικός πρωταγωνιστής παρέμεινε ο τζίρος, ο οποίος περιορίστηκε στα 29,8 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

"Το συμβούλιο των διευθυντών του ESM ενέκρινε επί της αρχής την τελευταία εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, μετά τα επιφυλακτικά ακούσματα του χθεσινούEurogroup, τα οποία σε πρώτη ανάγνωση δεν έδειξαν να επηρεάζουν αρνητικά το Χ.Α.

Ξεκινώντας την "περιήγηση" από το τραπεζικό ταμπλό υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα θα μπορούσε να θεωρηθεί μικτή, όλοι οι τίτλοι υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας, όμως, έστω και "στα σημεία", τις εντυπώσεις τις κέρδισαν οι αγοραστές (Alpha Bank +1,13%, Eurobank -0,48%, Εθνική +0,31% και Πειραιώς +0,29%).

Από τις υπόλοιπες, μη τραπεζικές, μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μόνο ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-1,25%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΧΑΕ και Σαράντη.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΛΠ (+3,10%)) και ΟΤΕ (+4,05%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν οι ΔΕΗ, Aegean Airlines,Jumbo και Fourlis.

Εν τω μεταξύ, "η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν ισχυρή κατά το πρώτο μισό του έτους", αναφέρει η Fed στην εξαμηνιαία της έκθεση προς το Κογκρέσο, στην οποία επισημαίνει ότι "αναμένει να συνεχιστούν οι σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων". 

Αυτή είναι η δεύτερη έκθεση που καταθέτει η κεντρική τράπεζα στο Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζερόμ Πάουελ στη θέση του προέδρου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, κατόρθωσαν να συνδυάσουν οι Σελόντα (+10,78%), MIG (+4,03%),Minoan Lines (+3,42%), Κέκροψ (+2,50%), AS Company (+2,83%) και Attica Bank (+1,87%).