ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Προσπάθεια για δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση

Χ.Α.: Τα μη τραπεζικά blue chips, προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις τραπεζικές πιέσεις - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το σύνολο των διαχειριστών να θεωρούν πιθανή την μικρή αποκλιμάκωση των εντάσεων στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου και με την Ευρώπη να ακολουθεί την ανοδική κίνηση της Wall Street και της Ασίας.

"Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απόλυτα ενωμένες στο θέμα του εμπορίου και δεν θα διχαστούν εξαιτίας της απειλής περαιτέρω αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές", δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Ερωτηθείς για την απειλή ο Αμερικανός πρόεδρος να επεκτείνει τους αυξημένους δασμούς στις εισαγωγές από τον χάλυβα και το αλουμίνιο στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, ο Λεμέρ δήλωσε ότι "τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι αποφασισμένα να τηρήσουν μια κοινή στάση".

Εν τω μεταξύ, "με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια και τον Ντόναλντ Τραμπ να ενισχύει τις απειλές του για δασμούς, το 'πάτωμα' για τις αναδυόμενες αγορές παραμένει ακόμη μακριά, σημειώνουν οι αναλυτές της αγοράς.

Το sell-off σε νομίσματα και μετοχές αναμένεται να συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 20 ερευνητών, επενδυτών και υπεύθυνων στρατηγικής, όπως δείχνει έρευνα του Bloomberg, η οποία έγινε το διάστημα 26 Ιουνίου - 4 Ιουλίου.

Ερχόμενοι στο ελληνικό χρηματιστήριο, αξίζει να σημειωθεί ότι η συμπλήρωση των πρώτων τριών συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη να έχει κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, δοκιμάζοντας τιμές υψηλότερα των 760 μονάδων και τον τζίρο να ξεπερνά τα 11,5 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούν "πακέτα".

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου σαφώς και υπερτερούν οι αγοραστές, με οριακές απώλειες κινείται μόνο ο τίτλος της Σαράντης (-0,27%).

Από τους τίτλους που κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+2,29%), ΔΕΗ (+2,31%), ΟΤΕ (+2,41%) και Jumbo (+2,92%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Aegean Airlines, Viohalco, Grivalia Properties, 3Ε, Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας και σίγουρα υψηλότερα των 759 μονάδων.