ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πτώση 200 μονάδων για τον Dow Jones

Wall Street: Πτώση 200 μονάδων για τον Dow Jones - Κεντρική Εικόνα

Ισχυρές απώλειες για πρώτη φορά μετά από τέσσερις κερδοφόρες συνεδριάσεις κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με τον Dow Jones να χάνει 220 μονάδες περίπου εν μέσω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας μετά την προαναγγελία Τραμπ για επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. 

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 219 μονάδες ή 0,9%, ο ευρύτερος S&P έχασε 20 μονάδες ή 0,7% και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 43 μονάδων ή 0,55%. 

Οι εμπορικές ανησυχίες επέστρεψαν στο προσκήνιο, αφότου η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε λίστα κινεζικών αγαθών αξίας 200 δισ. δολ., στα οποία σκοπεύει να επιβάλει δασμούς 10%. Οι δασμοί δεν έχουν άμεση εφαρμογή, αντιθέτως θα προηγηθεί μια διαδικασία αξιολόγησης περίπου στα μέσα με τέλη Αυγούστου. 

Το Πεκίνο θα προχωρήσει σε αντίμετρα, εκτίμησε ο Peter Boockvar της Bleakley Financial Group. 

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ΗΠΑ και Κίνα προέβησαν σε "ανταλλαγή" δασμών σε προϊόντα αξίας 34 δισ. δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, άνοδο 0,3% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σε σχέση με το περασμένο έτος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Ο δομικός PPI, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 0,3% τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης χωρίς τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των εμπορικών υπηρεσιών, σημείωσε επίσης άνοδο 0,3%.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο των τιμών 0,2% συνολικά και των δομικών τιμών επίσης κατά 0,2%.

ΠΗΓΗ: Capital.gr