ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Τον τελευταίο λόγο τον είχαν οι πωλητές

Χ.Α.: Τον τελευταίο λόγο τον είχαν οι πωλητές - Κεντρική Εικόνα

Σε μία συνεδρίαση όπου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, την "τελευταία πινελιά" την έβαλαν οι εν δυνάμει πωλητές, οι οποίοι, μέσω των τελικών δημοπρασιών, "ανάγκασαν" τους δείκτες να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 746,7 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,14%.

Ο τζίρος στα 37,1 εκατ., από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Εν τω μεταξύ, εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το senior unsecured ομόλογο που θα είναι τετραετούς διάρκειας (λήξη το 2022), ύψους 350 εκατ. ευρώ, που θα εκδώσει η θυγατρική του ΟΤΕ, "OTE PLC". Τα έσοδα από την προσφορά των ομολογιών αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, ενώ η προσδοκώμενη αξιολόγηση από τον οίκο S&P θα είναι "ΒΒ" με θετικό outlook και το κουπόνι αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα του 2,75%. Οι ομολογίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην αγορά του χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.

Bookrunners της έκδοσης είναι η Deutsche Bank και η Morgan Stanley ενώ οι ως Co-Managers λειτουργούν οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα δείχνει την, περίπου, απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -0,74%, Eurobank-2,92%, Εθνική -0,77% και Πειραιώς 0%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, "η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) συρρικνώθηκε κατά 23,5%, ή κατά €2,24 δισ. τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα", σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδας. 

Συγκεκριμένα, η έκτακτη χρηματοδότηση μειώθηκε στα €7,32 δισ. στο τέλος του Ιουνίου, από €9,56 δισ. στο τέλος Μαϊου. 

Μεταφερόμενοι στο μη τραπεζικό ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκε ο τίτλος της Jumbo (+1,03%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Σαράντη.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Viohalco, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil καιFourlis.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν θετικά οι ΑΝΕΚ (+6,11%), Q&R (+4,09%), Ιντρακόμ (+1,28%), Πλαίσιο (+1,24%) και Ελλάκτωρ (+1%).

Μετά και την σημερινή συνεδρίαση, έγινε περισσότερο ευδιάκριτη η αύξηση της εξάρτησης της τάσης στο Χ.Α., από το momentum των διεθνών αγορών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.