ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Coca Cola 3E: Επενδύει 79,9 εκατ. ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές

Πώς η Coca Cola κέρδισε από το «κούρεμα» στον Μαρινόπουλο - Κεντρική Εικόνα

Αν κάποιος τοποθετούσε δίπλα δίπλα τα 73 εκατ. κιβώτια των προϊόντων που παράγει το εργοστάσιο της Coca Cola 3E στο Σχηματάρι, τότε θα κάλυπτε την απόσταση από το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη. Αυτό ειπώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της επίσημης εκδήλωσης για την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 24 εκατ. ευρώ του mega plant της Coca Cola 3E στο Σχηματάρι. 

Όπως είπε ο επικεφαλής του ομίλου Coca-Cola HBC κ. Αναστάσιος Δαυίδ, "ακόμα και στα χρόνια της κρίσης μπορούμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη". Ο κ. Δαυίδ υπογράμμισε "είμαστε ένας παγκόσμιος όμιλος, όμως η καρδιά μας βρίσκεται και χτυπά πάντα στην Ελλάδα, οι αξίες, οι ρίζες μας βρίσκονται εδώ και οδηγούν τις επενδύσεις μας στο μέλλον". Ενώ συμπλήρωσε πως η συγκεκριμένη επένδυση θεμελιώνει το νέο παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο της εταιρείας για διαρκή ανάπτυξη και σηματοδοτεί την ισχυρή εμπιστοσύνη της εταιρείας και του ομίλου Coca-Cola HBC στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι "είναι μύθος ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν ξένες επενδύσεις." Υπογράμμισε δε πως "δεν πρέπει να επιστρέψουμε πάλι στα ελλείμματα και στην αποβιομηχάνιση." "Αυτό που μας λείπει" είπε ο υφυπουργός "είναι η πολιτική βούληση."

Ο κ. Πιτσιόρλας προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα νομοσχεδίου για τη δημιουργία οργανωμένου ΒΙ.ΠΑ στα Οινόφυτα. Με αφορμή μάλιστα τις υποδομές του εργοστασίου, σημείωσε ότι ο τομέας των logistics θα μπορούσε να απογειώσει την ελληνική οικονομία, τονίζοντας πως "αν μπορέσουν να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας για το πού πρέπει να κινηθούμε, θα γίνουν όλα πιο εύκολα για τη χώρα".

Το Σχηματάρι Mega-Plant εισάγει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, που επιτρέπει στην εταιρεία να προχωράει σταθερά στην αύξηση της παραγωγικής και εξαγωγικής της δυναμικής. Από εκεί διακινούνται περισσότερα από 540 προϊόντα, ενώ χάρη στις 17 γραμμές παραγωγής που έχουν δυνατότητα λειτουργίας 24 ώρες το 24ωρο, παράγεται το 100% των χυμών και το 96% των αναψυκτικών της εταιρείας.

Πραγματοποιείται το 100% των εξαγωγών της σε 11 χώρες (Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιταλία, Κόσοβο, Κύπρος, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τσεχία). Μάλιστα, από το Σχηματάρι καλύπτεται το 100% των αναγκών της αγοράς της Βουλγαρίας σε αναψυκτικά Coca-Cola και Sprite σε κουτί αλουμινίου.

Διακινείται το 75% του όγκου των εγχώριων πωλήσεων, από τις νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε 30.000m². Ισχυρή είναι και η συμβολή του Mega-Plant Σχηματαρίου στην απασχόληση τοπικά. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραγωγικές μονάδες της περιοχής της Βοιωτίας και είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες, παρέχοντας σταθερή απασχόληση σε 400 εργαζόμενους.

Ο Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Τρία Έψιλον κ. Γιάννης Παπαχρήστου, ανέφερε πως 1 θέση απασχόλησης στην Coca Cola 3Ε δημιουργεί 11 θέσεις εργασίας και απασχόλησης στον ευρύτερο κλάδο, 1 στους 2 εργαζόμενους στον κλάδο των αναψυκτικών οφείλει την απασχόληση του στην Coca Cola 3Ε ενώ η εταιρεία επενδύει ετησίως περί τα 79,9 εκατ. ευρώ σε Έλληνες προμηθευτές.

Πηγή capital.gr