ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Μειώνονται συνεχώς οι προσδοκίες για ουσιαστική ανοδική αντίδραση

Χ.Α.: Μειώνονται συνεχώς οι προσδοκίες για ουσιαστική ανοδική αντίδραση - Κεντρική Εικόνα

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στην εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας και ΕΕ

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναμένουν μία ισχυρή και ενιαία αντίδραση από την Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω αυξήσεων δασμών", σημείωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, προειδοποιώντας ότι ο εμπορικός πόλεμος είναι ήδη σε εξέλιξη.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,2% στις 382 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης κέρδισε 0,4%.

Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε η Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση μετά τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η απασχόληση στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν τον Ιούνιο, ενώ οι μισθοί σημείωσαν ήπια άνοδο.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,41% στις 24.456,48 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,85% σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,8%, στις 2.759,82 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,5% στην εβδομάδα και ο Nasdaq κέρδισε 1,34% στις 7.688,39 μονάδες, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη 2,4%.

Κέρδη κατέγραψε το αμερικανικό αργό την Παρασκευή, όμως σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε απώλειες, δεχόμενο πιέσεις από την αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό αργό για παράδοση Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 1,2% και έκλεισε στα 73,80 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στην εβδομάδα, η τιμή του υποχώρησε, περίπου, 0,5%.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε κατά 0,2%, για να κλείσει στα 1.255,80 δολάρια ανά ουγγιά. Στην εβδομάδα, σημείωσε άνοδο, περίπου, 0,1%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η προηγούμενη εβδομάδα αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,39% για τον γενικό δείκτη και 2,53% για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών,

"Η συμφωνία για ρύθμιση του χρέους που επετεύχθη στο Eurogroup του Ιουνίου βελτιώνει τις προοπτικές πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές", σημειώνει ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι "τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα, περιορίζουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία".

"Αυτήν τη στιγμή θεωρούμε ότι η ρεαλιστική πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι 1% ετησίως. Οι δικές μας έρευνες υποδεικνύουν ότι μια χώρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα του 1,5% του ΑΕΠ, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα", σημειώνει σχετικά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, "το reverse split που ανακοινώθηκε από την Εθνική Τράπεζα, εξελήφθη από την αγορά σαν το ξεκίνημα νέου κύκλου αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων από μεριάς των τραπεζών και με βάση την σχετικά πρόσφατη εμπειρία, οι πρώτες αντιδράσεις ήταν αρνητικές και δεν αποκλείεται να παραμείνουν επιφυλακτικές για σημαντικό χρονικό διάστημα".

Σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα είναι "τι μπορεί να κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς τις βοήθειες του τραπεζικού κλάδου";

Σύμφωνα με την Beta Sec., "οι επενδυτές δείχνουν περισσότερο διατεθειμένοι να περιμένουν τα αποτελέσματα εξαμήνου, που αργούν ακόμα, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες της αγοράς αναμένουν 'επίπεδα φτήνιας', τιμές δηλαδή οι οποίες διαγραμματικά θα έχουν ένα στοιχείο υποτιμητικής υπερβολής".

"Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο στις ΗΠΑ, με κυριότερες αυτές των Citigroup, JP Morgan και Wells Fargo (13/7)" υπενθυμίζει η ΑΧΕ.