ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Η ανακοίνωση για reverse split στην μετοχή της Εθνικής, προβλημάτισε την αγορά

ΧΑ: Η ανακοίνωση για reverse split στην μετοχή της Εθνικής, προβλημάτισε την αγορά - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα για τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων, μετά την ανακοίνωση της Εθνικής τράπεζας, για επικείμενο reverse split της μετοχής.

Πιο συγκεκριμένα, στην τακτική γ.σ. της 26/7, στα θέματα ημερησίας διάταξης θα είναι και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά  €0,90 λόγω κεφαλαιοποίησης ισόποσου μέρους του ειδικού αποθεματικού της τράπεζας και ταυτόχρονα η αύξηση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής της τράπεζας και μείωση του συνολικού αριθμού αυτών με συνένωση των εν λόγω μετοχών (reverse split)".

Σύμφωνα με πληροφορίες, το reverse split θα πραγματοποιηθεί μέσω της αντικατάστασης 10 παλαιών μετοχών με μια νέα, με την τιμή να αναπροσαρμόζεται ανάλογα.

Περίπου απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η κίνηση της Εθνικής δεν αποκλείεται αυτή να είναι προάγγελος για επικείμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις στον τραπεζικό κλάδο (Alpha Bank 0%,Eurobank -1,16%, Εθνική -3,49% και Πειραιώς -0,36%).

"H βελτίωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους πιστωτές της ήταν αυτή που επέτρεψε να εγκριθεί μια ελάφρυνση χρέους που θα διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές", τονίζει σε έκθεση της η Citi.

O διεθνής οίκος υποστηρίζει ακόμα πως "η συμφωνία μπορεί να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο 'QE', ενώ δύσκολα θα επιστρέψουν οι λαϊκιστικές πολιτικές του παρελθόντος".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 744,85 (-0,50%) και 753,22 μονάδων (+0,62%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 747,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,20%.

Ο τζίρος στα 23,2 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Μοιρασμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips.

Από τις μετοχές που διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+2,46%), ΔΕΗ (+5,70%, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία και τα έξι επενδυτικά σχήματα πέρασαν στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης) και 3Ε (+2,28%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι Aegean Airlines, Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίος.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Jumbo (-2,61%) και Σαράντη (-2,14%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάν και ΟΤΕ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κινητικότητα στον κλάδο Υγείας (Υγεία +4,44%, Ιασώ +5,77% και MIG+2,83%), μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία "νέα προσφορά για το Υγεία, στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή κατέθεσε η Hellenic Healthcare, η οποία ελέγχεται από τη CVC Capital Partners, με την MIG να την κάνει αποδεκτή, απορρίπτοντας την προσφορά του σχήματος Apostolopoulos Holdings - HIG".