ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Ανοδική αντίδραση, χαμηλού κόστους

X.A.: Ανοδική αντίδραση, χαμηλού κόστους - Κεντρική Εικόνα

Οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου έρχονταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σήμερα οι λίγοι αγοραστές επιχείρησαν και πέτυχαν ανοδική αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, παίρνοντας 'θετική αύρα" και από τα θετικά πρόσημα των ευρωπαϊκών αγορών.

Έτσι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. "είδαν" την πρώτη θετική συνεδρίαση για τον τρέχοντα μήνα, όμως η "επιχείρηση αντίδρασης" ήταν ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, καθώς ο τζίρος έμεινε στα γνωστά, ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 27,6 εκατ., από τα οποία τα 10 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

"Η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου επιβράβευσε την Ελλάδα για τις προσπάθειες που έχει κάνει και παρέχει τη βάση για περαιτέρω βελτίωση του κλίματος", αναφέρει σε έκθεσή της η Barlcays.

Όπως επισημαίνει, "η Ελλάδα θα βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της αυτό το καλοκαίρι, με ένα σημαντικό 'μαξιλάρι' ρευστότητας, ενώ η τροχιά του δημοσίου χρέους και των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών την επόμενη δεκαετία φαίνονται βιώσιμα.

Αν και ίσως χρειαστούν μακροπρόθεσμα περισσότερα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, η Barclays εκτιμά πως η θετική τάση στο κλίμα της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, ενισχυμένη από την πιθανότητα τα ελληνικά ομόλογα να περιληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Ακόμα και αν επικρατήσει θετικό κλίμα τους επόμενους μήνες, σημειώνει, αντίθετοι άνεμοι μπορεί να χτυπήσουν την Ελλάδα με τη μορφή μιας (ήπιας) μετάστασης από την Ιταλία και μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης ως αποτέλεσμα του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να παρατείνει περαιτέρω την ομαλοποίηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.

Κατά την Barclays, το πολιτικό ρίσκο είναι αυξημένο και δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές κατά την περίοδο των ευρωεκλογών την Άνοιξη του 2019.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 743,71 (-0,09%) και 748,67 μονάδων (+0,57%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 748,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,56%.

Επικράτηση αγοραστών δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν ο κλαδικός τους δείκτης υποχώρησε σχετικά από τα υψηλά ημέρας των 854,43 μονάδων (+1,35%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 849,73 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,79% (AlphaBank +1,17%, Eurobank +1,06%, Εθνική +0,07% και Πειραιώς +0,36%).

Πλεονέκτημα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE25, όπου με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Viohalco (-2,85%), Grivalia Properties (-0,34%) 3Ε (-0,97%), Μυτιληναίος (-0,24%), Motor Oil (-2%), Τιτάν (-0,47%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΥΔΑΠ (+3,14%), AegeanAirlines (+3,15%), ΟΤΕ (+2,94%) και Σαράντη (+2,75%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου πέτυχαν να διακριθούν θετικά οι Σελόντα (+4,23%) και Forthnet (+2,63%).