ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Χαμηλά οι τιμές του αργού ως το 2020

Ύφεση και συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ προβλέπει η Goldman Sachs - Κεντρική Εικόνα

Αύξηση της παραγωγής αργού από σχστολιθικά κοιτάσματα και ενισχυμένη προσφορά από τις χώρες του ΟΠΕΚ θα κρατήσουν χαμηλά τις τιμές ως το 2020, εκτιμά η Goldman Sachs, η οποία αναμένει πως στο συγκεκριμένο βάθος χρόνους η τιμή της αμερικάνικης ποικιλίας του αργού θα κινηθεί μεταξύ 50 και 60 δολαρίων το βαρέλι.

«Εξακολουθούμε να έχουμε ένα χαμηλό outlook για το αργό, λόγω της παραγωγής από σχιστολιθικά κοιτάσματα και της αυξημένης προσφορά από τον ΟΠΕΚ» αναφέρεται σε έκθεση της επενδυτικής τράπεζας με ημερομηνία 20 Mαΐου.

Την περασμένη εβδομάδα η Goldman Sachs είχε αυξήσει το βραχυπρόθεσμο outlook για τις τιμές, σημειώνοντας πως η περίοδος της υπερπροσφοράς έφτασε στο τέλος της λόγω των προβλημάτων στην Νιγηρία και στον Καναδά.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, στην έκθεση του Μαΐου η τράπεζα υπολογίζει ότι η τιμή της αμερικάνικης ποικιλίας του αργού θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 45 δολάρια το βαρέλι το 2016, από 38 δολάρια που ήταν προηγουμένως. Ωστόσο, περιόρισε την πρόβλεψη της για τη μέση τιμή του 2017 στα 53 από 58 δολάρια το βαρέλι.

«Την τελευταία χρονιά, η παραγωγή από σχιστολιθικά κοιτάσματα ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις μας για 3% με 10% και συνεχίζουμε να βλέπουμε ένα εύρος τιμών στα 50 με 60 δολάρια ως το 2020» αναφέρεται στην έκθεση.

Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η απειλή του σχιστολιθικού πετρελαίου έχει ωθήσει τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή.