ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Παραμένει σε συναλλακτικό λήθαργο το ελληνικό χρηματιστήριο

ΧΑ: Παραμένει σε συναλλακτικό λήθαργο το ελληνικό χρηματιστήριο - Κεντρική Εικόνα

Με συνεδριάσεις που παραπέμπουν σε Αύγουστο και στα "μπάνια του λαού" συνέχισε το ελληνικό χρηματιστήριο και εκείνο που προβλημάτισε περισσότερο δεν ήταν η νεότερη υποχώρηση των βασικών δεικτών, αλλά η καταβύθιση του τζίρου και η απίστευτη συρρίκνωση της καθαρής αξίας συναλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, η λήξη της σημερινής συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο στα 25,3 εκατ. και αν από αυτά αφαιρεθούν τα 7 εκατ. που αφορούσαν "πακέτα", η καθαρή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε λίγοι πάνω από τα 18 εκατ. και ασφαλώς με τέτοια συναλλακτική δραστηριότητα, δεν μπορεί να υπάρχει επενδυτής που να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο !

Σαφώς λιγότερο ενδιαφέρει ότι ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 752,32 (+0,55%) και 745,26 μονάδων (-0,39%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 745,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,31%.

Απόφαση για παραπομπή όλων των μελών του Δ.Σ. της Folli Follie, για το αδίκημα χειραγώγησης της αγοράς μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων, έλαβε προ ημερών το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη Παρασκευή ενημερώθηκαν τα μέλη της διοίκησης της εισηγμένης για το λεγόμενο δικαίωμα ακρόασης, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου η εισηγμένη μπορεί να συντάξει υπόμνημα, απαντώντας στα όσα της θέτει η εποπτική αρχή. Αυτό λήγει την Παρασκευή 6/7 και η παράταση που μπορεί να λάβει η εταιρεία είναι ολίγων ημερών.

Εάν οι απαντήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, ακολουθείται άμεσα η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος και αφορά τόσο στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων, όσο και στην άμεση παραπομπή της υπόθεσης στονΕισαγγελέα.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης  (Alpha Bank 0%, Eurobank -1,16%, Εθνική +0,84% και Πειραιώς -0,93%).

Την ίδια "γεύση" αφήνει και η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου από τους τίτλους που διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις, την καλύτερη επίδοση σημείωσαν οι Σαράντης (+1,09%) και LamdaDevelopment (+1,15%), ενώ με απλά θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι 3Ε, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Jumbo, Fourlis.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για τα Ελ. Πετρέλαια (-2,58%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι Aegean Airlines,Viohalco, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος.

"H EKT, δεδομένου του προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας, θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση", εκτιμά η Citi. Ωστόσο η ίδια πιστεύει ότι πιθανή απόφαση να συμπεριληφθούν οι κρατικοί τίτλοι στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων είναι περισσότερο προβληματική.

Επικαλείται ως προς αυτό το σφιχτό χρονοδιάγραμμα (οι καθαρές αγορές ολοκληρώνονται στα τέλη Δεκέμβρη), ενώ επιπρόσθετα τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν χαμηλότερα από τις επενδυτικές βαθμίδες των οίκων αξιολόγησης.

Αποκαρδιωτική θεωρεί την τρέχουσα, συναλλακτική, εικόνα το σύνολο των παραγόντων της αγοράς και επισημαίνει ότι αν συνεχιστεί η συναλλακτική απαξίωση, όλο και περισσότερες ΑΧΕ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν νέες μειώσεις λειτουργικού κόστους.

Εν τω μεταξύ, σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς σε "Β-/Β" από "CCC+/C", προχώρησε ο οίκος Standard and Poors, θέτοντας σταθερό outlook. 

Η αναβάθμιση έπεται της πρόσφατης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου, της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος και της προσδοκίας ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.