ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στ. Πιτσιόρλας: Επενδύσεις χωρίς τραπεζικό σύστημα δεν μπορούν να γίνουν

Συνάντηση Πιτσιόρλα με Ελληνική Ένωση Καφέ  - Κεντρική Εικόνα

Επενδύσεις χωρίς τραπεζικό σύστημα δεν μπορούν να γίνουν, είπε νωρίτερα από το βήμα συνεδρίου με θέμα "Η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός", ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Πιτσιόρλας. Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια ανέφερε πως το πρόβλημα είναι τεράστιο και "οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε δυστυχώς και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις σκληρές και για τις τράπεζες", όπως σημείωσε.

Για την φορολογία παραδέχθηκε πως υπάρχει υπερφορολόγηση και πρέπει να ξεκινήσει αποκλιμάκωση. "Δεν γίνεται να μην έχουμε φορολογικά έσοδα και τόσο περιορισμένη φορολογική βάση και δεν γίνεται σε κάθε απόπειρα να έχουμε τους πάντες απέναντι", είπε ο ίδιος ο οποίος ανέφερε πως με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2019 πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση για το ποιες ελαφρύνσεις μπορούν να γίνουν στη φορολογία υποστηρίζοντας ότι αυτές πρέπει να ξεκινήσουν από τη μείωση της φορολογίας χρήσης της εργασίας.

Ο υφυπουργός σημείωσε πως πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι μεταρρυθμίσεις. "Η Ελλάδα δεν είχε κανόνες", όπως είπε ο υφυπουργός ο οποίος τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι σταθεροί κανόνες σε όλα τα πεδία. "Πρέπει να επιλύσουμε δομικά προβλήματα που εκκρεμούν για δεκαετίες. Αν δεν το κάνουμε αυτό δεν θα πετύχουμε τίποτα."

Αναφερόμενος στην επένδυση στο Ελληνικό εξέφρασε την εκτίμησή του πως έως τέλος του έτους θα αρχίσει να υλοποιείται το έργο, ενώ για τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση της έκτασης από το 2002 και μετά, τις απέδωσε στα σπέρματα, όπως είπε, "των συγκρούσεων και των αντιδράσεων ακόμη και από πολλά ισχυρά εκδοτικά συγκροτήματα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου". Ενώ συμπλήρωσε πως οι αντιδράσεις οφείλονταν και στο γεγονός ότι δεν είχαν λυθεί βασικά θέματα.

Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης πως υπάρχει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, "έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική μας θέση και τις διεθνείς οικονομικές ανακατατάξεις προκειμένου να αποτελέσει η χώρα μας βάση για δραστηριότητα επιχειρήσεων από πολύ μεγάλες οικονομίες από όλο τον κόσμο", επεσήμανε.