ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη πυραύλου πάνω στη γερμανική φρεγάτα «Sachsen» (photo+video)

Έκρηξη πυραύλου πάνω στη γερμανική φρεγάτα «Sachsen» (photo+video) - Κεντρική Εικόνα

Ένας πύραυλος RIM-66 SM-2 εξερράγη κατά την διάρκεια ναυτικής άσκησης, όταν η φρεγάτα Sachsen του γερμανικού ναυτικού επιχείρησε να τον εκτοξεύσει. Το ατύχημα συνέβη στις 21 Ιουνίου. Ευτυχώς δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί στα μέλη του πληρώματος.

Δύο Γερμανοί ναυτικοί στο Σάσχεν φέρεται να έχασαν τις αισθήσεις τους από το περιστατικό, αλλά σύντομα συνήλθαν και ανέκτησαν τις αισθήσεις τους, σύμφωνα με δήλωση του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού και ευτυχώς δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί ούτε κάποια σημαντική ζημιά στο πλοίο.

Η κατασκευή του πλοίου εμπόδισε την επέκταση της φωτιάς και τις μεγάλες ζημιές στο πλοίο, γεγονός που αποσόβησε τα χειρότερα για το πλοίο και το πλήρωμα του.

Οι φρεγάτες της κατηγορίας Sachsen έχουν σχεδιαστεί για να καταρρίπτουν εχθρικούς πυραύλους και αεροσκάφη και είναι εξοπλισμένα με 32 Mark 41 κάθετα σιλό εκτόξευσης που βρίσκονται στην πλώρη του σκάφους, ακριβώς μπροστά από τη γέφυρα. Από εκεί ακριβώς έγινε η εκτόξευση και το εξωτερικό της γέφυρας υπέστη εκτεταμένη ζημίες από τη φωτιά.

Η στιγμή της έκρηξηςΗ πλώρη της φρεγάτας μετά το ατύχημα

Όσο άσχημο και αν φαίνεται το περιστατικό, θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερο. Η έκρηξη και η πυρκαγιά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε άλλους πυραύλους που βρίσκονταν στις καταπακτές εκτόξευσης, κάτι που ευτυχώς δεν έγινε. Οι καταπακτές εκτόξευσης Mark 41 είναι θωρακισμένοι και έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν ακόμη και αν το πλοίο υποστεί ζημιά κατά την μάχη, παράγοντας που σχεδόν σίγουρα περιόρισε τη ζημιά σε αυτό το περιστατικό.

Το πλοίο πυροδοτούσε μια σειρά από βλήματα πριν από την αποτυχημένη εκτόξευση, σύμφωνα με το Γερμανικό Ναυτικό, και το σύστημα είχε ελεγχθεί πριν από τις ασκήσεις και αποφασίστηκε να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα.

Το RIM-66 Standard Missile 2 είναι κυρίως ένας πύραυλος επιφανείας-αέρος μεσαίας εμβέλειας (αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά εχθρικών πλοίων) που χρησιμοποιείται από πολλές ναυτικές δυνάμεις, από το Ναυτικό της Χιλής μέχρι το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ένα παρόμοιο περιστατικό με αυτό που συνέβη στο Sachsen, έλαβε χώρα και σε ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό το 2015.

Δεν είναι ακόμα σαφές τι μπορεί να προκάλεσε το συμβάν της περασμένης εβδομάδας, αλλά το πλοίο ήταν σε θέση να πλεύσει σε νορβηγικό λιμάνι και η ζημιά διερευνάται. Είναι απίστευτο να βλέπεις το σκάφος να υφίσταται μια τέτοια έκρηξη και στη συνέχεια να πλέει χωρίς σοβαρούς προβλήματα.

ΠΗΓΗ: Foxtrot Alpha