ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Επίδειξη ισχύος για τρίτη μέρα από πλευράς πωλητών

Ευρώπη και Χ.Α., περιμένουν τον Ντράγκι - Κεντρική Εικόνα

Με ευκολία που δεν περίμεναν ούτε οι ίδιοι, οι πωλητές έκαναν το 3Χ3 για τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από σημαντικές αποκοπές μερισμάτων (3Ε, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ, Λάμψα, Μύλοι Κεπενού), από τις συνεχιζόμενες πιέσεις σε όλο, σχεδόν, το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, από το ελαχιστότατο ενδιαφέρον για μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, αλλά και από την σημαντική αύξηση του τζίρου, που ενισχύθηκε και από τα πολύ υψηλά "πακέτα", τα οποία έφθασαν στα 33,4 εκατ.

Μεταξύ των "πακέτων", αξίζει να σημειωθεί ότι άλλαξε χέρια μέσω του Χρηματιστηρίου το 5,2% της Ελλάκτωρ (+4,33%) στην τιμή των 2,15 ευρώ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω "πακέτου" 9.300.196 τεμαχίων, ενώ ο συνολικός τζίρος του "πακέτου" ανήλθε στα 19,99 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό που προέρχεται από την συμμετοχή του επενδυτικού κεφαλαίου "Amber Capital" καταλήγει στην πλευρά Καλλιτσάντση.

Σημαντικό ορόσημο για την αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup σημειώνοντας όμως πως παρά την πρόοδο παραμένουν προκλήσεις για το μέλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, από την περασμένη Δευτέρα έως και σήμερα κλιμάκιο του ΔΝΤ πραγματοποίησε στην Αθήνα κύκλο επαφών για τη συλλογή στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αύριο το μεσημέρι αναμένεται να εκδοθεί το πρώτο ανακοινωθέν ευρημάτων της αποστολής. Στη συνέχεια τα ευρήματα της αποστολής θα τεθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, όπως συμβαίνει σε ετήσια βάση για κάθε χώρα μέλος του ΔΝΤ και προς το τέλος Ιουλίου θα εκδοθεί η έκθεση του άρθρου 4 συμπεριλαμβανομένης της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους.

Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι "παρά το γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα του Ταμείου, το ΔΝΤ θα παραμείνει δεσμευμένο στη Ελλάδα. Υποστηρίζουμε την πρόοδο και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη χώρα, χωρίς χρηματοδότηση η οποία κρίνεται πως δεν χρειάζεται".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 744,37 μονάδες (-3,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 748,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,59%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 82,8 εκατ., από τα οποία τα 33,4 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -3,08%, Eurobank -4,58%, Εθνική -2,62% και Πειραιώς -2,54%).

Από τα υπόλοιπα, μη τραπεζικά, blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκε η ΕΥΔΑΠ (+1,64%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΛΠ.

Από την "αδύναμη πλευρά" και τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Fourli (-5,41%), Viohalco (-4,44%) και ΟΤΕ (-4,03%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν οι ΔΕΗ, 3Ε και Motor Oil.

Συμπερασματικά, όλα δείχνουν ότι τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης τον έχουν οι εν δυνάμει πωλητές και αν δεν προκύψει η είδηση - καταλύτης που θα αλλάξει κλίμα και διαθέσεις, οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, θα αναζητήσουν στηρίξεις σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.