ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Παραμένουν προκλήσεις, παραμένουμε δεσμευμένοι στην Ελλάδα

Ράις: Τροχοπέδη για την ανάκαμψη οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι - Κεντρική Εικόνα

Συνηθισμένη διαδικασία για το ΔΝΤ, χαρακτήρισε την μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας από το Ταμείο, ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση στην Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας ως σημαντικό ορόσημο, τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, για την αναγνώριση των προσπαθειών των Ελλήνων, τόνισε πως παραμένουν προκλήσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και επανέλαβε ότι το Ταμείο θα παραμείνει δεσμευμένο στην Ελλάδα, παρά τη μη ενεργοποίηση του προγράμματός του.

«Μόλις πριν από μία εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Eurogroup για την Ελλάδα, όπου λήφθηκαν ορισμένες πολύ σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την προσπάθεια οικονομικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας και την ελάφρυνση του χρέους. Για να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή την προσπάθεια, ο Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ έκανε μια δήλωση, στην οποία επαίνεσε την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», τόνισε.

Όπως είπε, αναφερόμενος στην εποπτεία της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και της πορείας εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, είναι μια συνηθισμένη διαδικασία για το Ταμείο, καθώς αυτό συμβαίνει με όλες τις χώρες στις οποίες έχει εμπλακεί, όπως στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. «Η μεταπρογραμματική εποπτεία δεν αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Αν κοιτάξετε την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Κύπρο, αν κοιτάξετε τις άλλες χώρες στον κόσμο, αυτή η μεταπρογραμματική εποπτεία είναι μια πολύ φυσιολογική διαδικασία για το ΔΝΤ», είπε.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εποπτείας, όπως είπε, περιλαμβάνεται η διαδικασία αξιολόγησης μέσω των εκθέσεων του άρθρου IV.  Αναφερόμενος στο πως θα γίνεται η αξιολόγηση στο πλαίσιο αυτής της εποπτείας, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να γίνονται αξιολογήσεις σε τριμηνιαία βάση όπως γινόταν στη διάρκεια του προγράμματος. «Και παρομοίως δεν υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος. Δεν είναι αξιολογήσεις επί τρίμηνης βάσης. Δεν είναι αυτό. Είναι πολύ πιο ευέλικτο από αυτό».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ βρέθηκε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων για την τρέχουσα έκθεση του άρθρου 4, η οποία αναμένεται να εκδοθεί προς το τέλος Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία θα συζητηθεί πρώτα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.

«Σχετικά με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, αυτή θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας για την έκθεση του άρθρου 4. Αυτό δεν θα είναι κάτι που θα δημοσιοποιηθεί αύριο. Αλλά θα κυκλοφορήσει με την έκθεση με τον συνήθη τρόπο. Έτσι, η πλήρης έκθεση θα μεταβεί στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο με τον συνηθισμένο τρόπο για συζήτησή και ως μέρος αυτής της συζήτησης θα συμπεριληφθεί στην τελική έκθεση η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Δεν έχω μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Κανονικά χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για την οριστικοποίηση αυτής της έκθεσης. Το Εκτελεστικό μας Συμβούλιο, ωστόσο, διακόπτει τις εργασίες του στο τέλος του Ιουλίου, οπότε θα περίμενα να συμβεί πριν από αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ράις γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή το μεσημέρι θα εκδοθεί η πρώτη ανακοίνωση σχετικά με τα προκαταρκτικά ευρήματα της έκθεσης από την αποστολή του Ταμείου στην Αθήνα, καθώς και ότι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του κλιμακίου Πίτερ Ντόλμαν.