ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Κοτζιάς για τις διαπραγματεύσεις με Αλβανία και τη νέα πολιτική κατάσταση στην Τουρκία

Δεν συμφωνεί με την απευθείας εκλογή ΠτΔ από τον λαό, ο Κοτζιάς - Κεντρική Εικόνα

Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον ρ/σ 24/7 ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στα Σκόπια εξέφρασε την άποψη ότι «πάει καλά»", εξηγώντας ότι στις 16 ή 23 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, μετά θα ακολουθήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και όταν τελειώσουν όλα αυτά η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή. Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό θα υπερψηφιστεί, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Πάνου Καμμένου είπε ότι «δικαιούται ένας κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί. Προφανώς θα προτιμούσα να συμφωνεί. Υπάρχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ που συμφωνούν». Παράλληλα απέρριψε το ενδεχόμενο ψηφοφορίας με αυξημένη πλειοψηφία λέγοντας ότι «το Σύνταγμα προβλέπει 180 ψήφους για συμφωνίες εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με το Μακεδονικό», σημείωσε.

Στο καίριο ερώτημα για τη στάση του υπουργού 'Αμυνας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 Ιουλίου, ο Ν. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι εκεί θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε επίσης τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ο Πρόεδρος της π.Γ.Δ.Μ. Γκεόργκε Ιβανόφ ότι «παραδόθηκε στην Ελλάδα» αντιπαραθέτοντας τους ισχυρισμούς της δικής μας αντιπολίτευσης ότι τού «τα δώσαμε όλα». «Η ΝΔ δεν σχολιάζει αυτά που λέει το αδελφό της κόμμα στα Σκόπια», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η εχθρότητα που δημιουργήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα αντικειμενικά οφείλεται στον κ. Γκρουέφσκι, σε αυτό τον αρχαιοελληνισμό του, που προσπάθησε να υφαρπάξει την αρχαία ελληνική κληρονομιά, την ιστορία μας και την παράδοσή μας» . «Τώρα που τελείωσαν αυτά», με τη συμφωνία «εξεγείρονται οι οπαδοί εκείνου του κόμματος που συνέβαλλε σε αυτή την ατμόσφαιρα, γιατί ο κ. Γκρουέφσκι είναι το αδελφό κόμμα του κ. Μητσοτάκη», εξάλλου «ακριβώς τα ίδια λένε», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ν. Κοτζιάς απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν καλλιέργησε συνθήκες εθνικής συνεννόησης, ανέφερε τόσο τις ενημερώσεις του πρωθυπουργού όσο και του ιδίου, και εστίασε στο μέγιστο συμφέρον που έχει η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα με τους βόρειους γείτονές της γιατί, όπως είπε, θα αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο, θα είναι σύμμαχοί μας, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημά μας είναι ένα και «προς ανατολάς».

Σε σχέση με τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι με αυτό τον τρόπο ο ίδιος μπορούσε να αποδείξει ότι ψεύδεται η ΝΔ. «Δεν δικαιούμαι να αποχαρακτηρίσω τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύνουν ότι η ΝΔ διαπραγματευόταν σύνθετη ονομασία, στην καλύτερη περίπτωση το "βόρεια Μακεδονία" και στη χειρότερη το "Μακεδονία" σκέτο για εσωτερική χρήση;», είπε.

Επίσης ζήτησε «να πάψει η γελοιότητα για τη γλώσσα» και επανέλαβε ότι την είχαν δεχθεί οι κ.κ. Αβέρωφ και Καραμανλής, και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μησοτάκης «καταφεύγει στη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων».

«Πού να φανταστούμε ότι η ΝΔ θα μετακινηθεί στη γραμμή του ΛΑΟΣ; Κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γινόταν "πατροκτόνος". Και ότι αυτός και η Ντόρα Μπακογιάννη θα υπέτασσαν την πολιτική τους στο Μακεδονικό στις απόψεις εκείνου, του Αντώνη Σαμαρά, που ανέτρεψε την κυβέρνηση του πατέρα τους».

Για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία

Ο Ν. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία επανέλαβε ότι δεν ετέθη ποτέ τσαμικό ζήτημα ούτε ο ίδιος θα αποδεχόταν μία τέτοια συζήτηση. Ξεκαθάρισε ότι οι περιουσίες των μεσεγγυήσεων ιδιοκτησιών του αλβανικού κράτους και Αλβανών ιδιωτών προ του πολέμου- που δεν έχουν σχέση με τις περιουσίες των Τσάμηδων- μόλις τελειώσει το εμπόλεμο μπορεί να επιστραφούν. Τόνισε ότι είναι άλλο θέμα οι περιουσίες στις οποίες έγινε κατάσχεση για συνεργασία με τον εχθρό από την ηγετική ομάδα των Τσάμηδων στην Θεσπρωτία". "Οι τσάμικες περιουσίες είναι περιουσίες που αφορούν το τέλος του πολέμου και για τις οποίες υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, γιατί πάρα πολλοί τα μπερδεύουν ή θέλουν να τα μπερδέψουν" είπε.

Σχετικά με την ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι βρισκόμαστε "στον τελειωμό αυτής της διαπραγμάτευσης". "Εμείς θέλουμε" είπε "να έχουμε 100% την επήρεια των λύσεων, ιδιαίτερα αυτών που είναι πάνω από την Κέρκυρα, πριν απ' όλα των Οθωνών. Το λέω αυτό διότι στη συμφωνία που έγινε το 2009, πήραμε την επήρεια 100%. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της  Αλβανίας έκανε μια διαπίστωση: Ότι στη συμφωνία που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το  1977 για την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, η επήρεια που έδινε ο ίδιος ο Καραμανλής στους Οθωνούς ήταν 70%. Άρα εκεί υπάρχει μια νομική δυσκολία, αλλά νομίζω ότι θα την υπερβούμε και θα την τακτοποιήσουμε στο μέγιστο" εξήγησε. Αναφορικά με την αιγιαλίτιδα ζώνη στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία είπε ότι "Η επέκτασή της είναι ο διπλασιασμός της Αιγιαλίτιδας Ζώνης, δηλαδή στο θαλάσσιο χώρο είναι διπλασιασμός της κυριαρχίας μας" και ότι αυτή "θα την επεκτείνουμε σταδιακά".

Για την κατάσταση με την Τουρκία

Ερωτηθείς αν η νέα πολιτική κατάσταση στην Τουρκία δημιουργεί και νέα δεδομένα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι είναι "πολύ προσεκτικός με την Τουρκία" και πρόσθεσε: "Θα δούμε τη σύνθεση της κυβέρνησης. Από ότι έχω καταλάβει από τον συνάδελφό μου τον Τσαούσογλου εξακολουθεί να είναι υπουργός των Εξωτερικών. Το εύχομαι και να είναι και καλότυχος και να είναι και καλή η πορεία και το ταξίδι του στη θέση αυτή. Θα δούμε τη σύνθεση της κυβέρνησης, θα δούμε τις προθέσεις της. Γενικά ποια θα είναι η συμπεριφορά τους απέναντι στην Ελλάδα και από εκεί θα μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα".

Σε αυτό το σημείο ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι διερευνά "μια πολύ συγκεκριμένη επιλογή που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον εάν έχω δίκιο", με βάση το διεθνές δίκιο για το πως θα πράξουμε εμείς. Και συμπλήρωσε: "Εγώ πριν από τις εκλογές έκανα τις εξής εκτιμήσεις. Δεν βλέπω την αντιπολίτευση να κερδίζει, είχα πει. Έχουμε και ένα ζήτημα ότι η αντιπολίτευση της Τουρκίας δεν αποτελεί μια θετική εναλλακτική λύση, διότι είναι αυτή που ωρύεται όσον αφορά την ελληνικότητα των ελληνικών νησιών. Μάλιστα μερικοί από αυτούς λένε ότι καταλάβαμε τα νησιά τα τελευταία 10- 15 χρόνια. Έχει ενδιαφέρον ότι έχουμε βρει αιτήσεις για βίζα των στελεχών αυτού του κόμματος για να πάνε επίσκεψη στα νησιά που υποτίθεται ότι εκ των υστέρων τα είχαμε καταλάβει. Άρα ξέρανε πολύ καλά, πολύ παλαιότερα ότι πρόκειται για ελληνικά νησιά".

Τέλος ερωτηθείς για το Κυπριακό ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι δεν αναμένεται κάποια πρωτοβουλία άμεσα τονίζοντας ότι "δεν πρέπει να ξαναπάμε σε μια διεθνή διάσκεψη χωρίς να έχουμε κάνει ουσιαστική διερεύνηση για το πώς θα καταργηθεί το σύστημα εγγυήσεων της λεγόμενης συμφωνίας συμμαχίας".

Σχολιάζοντας επίσης την κατάσταση στην κεντροαριστερά ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Ο Κώστας Σημίτης θα είχε κάνει πάρτυ αν είχε πάρει τα μισά από αυτά που πήραμε εμείς. Μου κάνει κατάπληξη η αφωνία του κάτω από τις πιέσεις που προφανώς δέχθηκε. Ο Γ. Παπανδρέου τοποθετήθηκε καθαρά. Στο 6μελές Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ συμφώνησαν οι 5 με τη στήριξη της λύσης. Τι σόι εσωκομματική δημοκρατία είναι ο ένας να υποχρεώνει τους 5 να ακολουθήσουν τη δική του γραμμή;», διερωτήθηκε τέλος.