ΑΓΟΡΕΣ

Αποκοπές μερισμάτων και ευρωπαϊκές αγορές, πιέζουν χαμηλότερα το Χ.Α.

X.A.: Ο Φεβρουάριος φεύγει με απώλειες 20,92% - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες κινούνται, μέχρι στιγμής, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ε.Ε. και Κίνας, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα και μάκρο που ανακοινώνονται.

Σύμφωνα με τα τελευταία, αμετάβλητο παρέμεινε το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, καθώς μπαίνουμε στον Ιούλιο, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνα αγοράς GfK, καθώς οι φόβοι για εμπορική σύγκρουση μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών επηρεάζουν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του GfK, που βασίζεται σε περίπου 2.000 Γερμανούς, διατηρήθηκε στις 10,7 μονάδες, μετά την υποχώρηση των προηγούμενων δύο μηνών. Οι αναλυτές δημοσκόπησης του ειδησεογραφικού πρακτορείου προέβλεπαν ότι θα διολισθήσει στις 10,6 μονάδες.

"To outlook για την παγκόσμια ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω κυρίως του αυξημένου προστατευτισμού. Άλλοι κίνδυνοι πίεσης σχετίζονται με την πιθανότητα περαιτέρω σύσφιξης των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών, με διαταραχές που σχετίζονται με τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων της Κίνας και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, που συνδέονται συγκεκριμένα με τους κινδύνους του 'Brexit", σημείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο, στις 112,3 μονάδες, από 112,5 τον Μάιο. Δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για μεγαλύτερη πτώση, στις 112 μονάδες.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφτασε στο 1,39, από το αναθεωρημένο 1,44 του Μαΐου, ενώ δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε να διαμορφωθεί στο 1,40.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., καθαρά πτωτική δείχνει η μέχρι στιγμής συνεδρίαση, με τον γενικό δείκτη να έχει κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ σχετικά "τσιμπημένος" δείχνει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο δείκτης δίνει μάχη να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 755 μονάδων, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 17 εκατ., από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούν "πακέτα".

Σημαντικό ρόλο για την σημερινή αρνητική εικόνα των βασικών δεικτών παίζουν και οι αποκοπές μερισμάτων, αρκετές των οποίων αφορούν και τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Έτσι, από σήμερα οι μετοχές του ΟΤΕ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,352880 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,299948 ανά μετοχή).

Επίσης, από σήμερα οι μετοχές της 3Ε είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,54 ανά μετοχή.

Οι μετοχές της Μύλοι Κεπενού είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,028 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0238 ανά μετοχή) και της ΕΥΑΘ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,221 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,18785 ανά μετοχή).

 

Τέλος, από σήμερα οι μετοχές της Λάμψα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,20 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,17 ανά μετοχή).Από εκεί και πέρα και από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι τίτλοι των Εθνικής (+0,15%), ΕΥΔΑΠ (+0,91%) και ΟΛΠ (+0,12%).

Από τους τίτλους που καταγράφουν χαμηλότερες τιμές, οι μεγαλύτερες απώλειες για Fourli (-4,92%), 3Ε (-2,28%), ΔΕΗ (-2,56%) και ΟΤΕ (-3,84%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολουθούν οι Alpha Bank, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Aegean Airlines, Viohalco, Lamda Development, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Επειδή η επιστροφή των βασικών δεικτών σε θετικό πρόσημο δεν δείχνει και το πλέον πιθανό σενάριο, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 759 - 765 μονάδων.