ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Στα χαμηλά ημέρας, με τράπεζες και τελικές δημοπρασίες

Χ.Α.: Στα χαμηλά ημέρας, με τράπεζες και τελικές δημοπρασίες - Κεντρική Εικόνα

Συνεδρίαση που επεφύλαξε αρνητικότατες εκπλήξεις, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης και ολοκληρώθηκε με το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα χαμηλά ημέρας.

Εννοείται ότι το -3,69% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, καταδεικνύει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ σημαντικό ρόλο στο "έργο" των εν δυνάμει πωλητών, έπαιξαν και οι τελικές δημοπρασίες.

Ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο τραπεζικός δείκτης, όσο και οι επιμέρους τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας (Alpha Bank-3,40%, Eurobank -3,44%, Εθνική -4,77% και Πειραιώς -3,23%).

"Ξεπερνά τις εκτιμήσεις μας η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Eurogroup", αναφέρει η Citi σε σχόλιό της. 

Η συμφωνία, σημειώνει ο οίκος, βελτιώνει σαφώς το προφίλ αναχρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου την επόμενη δεκαετία. 

Ωστόσο, τονίζει η Citi, τα ερωτήματα για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα μακροπρόθεσμα, ταυτόχρονα με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 3%, προκαλούν αμφιβολίες για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους. 

"Η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα βρίσκεται στο 'άνω εύρος' των προσδοκιών μας, δηλώνει η JP Morgan σε ανάλυσή της για τη συμφωνία. Τονίζει ότι η χώρα θα έχει "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα, χωρίς δηλαδή προληπτική γραμμή.

Ο οίκος είχε σύσταση "overweight" στα ελληνικά πενταετή ομόλογα πριν τη συνεδρίαση και όπως τονίζει, εξακολουθεί να βλέπει αξία στο να παραμείνει με αυτή τη σύσταση, παρά τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων κατά 30-40 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα.

Κατά την JP Morgan, η συμμόρφωση με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τους δημοσιονομικούς στόχους, θα είναι πιθανότατα η βασική παράμετρος για την απόδοση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν βλέπει περιθώρια διαφορετικής κίνησης καθώς εκκρεμούν ακόμα αποφάσεις του ESM και εθνικών κοινοβουλίων.

"Η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τα μέτρα που ελήφθησαν για το χρέος βελτιώνουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους", αναφέρει η Fitch σε έκθεσή της.

Όπως αναφέρει ο οίκος, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες του, όταν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε "Β/Positive" τον Φεβρουάριο.

Η Fitch επισημαίνει ότι δεν περίμενε μείωση στο ονομαστικό ύψος των χρεών που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα και τα οποία παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά (148,2% του ΑΕΠ το 2017 από το σύνολο του 178,6%).

Οι ανακοινώσεις, σημειώνει η Fitch, συνάδουν με τις προσδοκίες μας για "υβριδικά καθαρή έξοδο" της Ελλάδας από το πρόγραμμα, με σημαντικούς όρους. Το Eurogroup επισημαίνει ότι η ελάφρυνση χρέους περιλαμβάνει κίνητρα που διασφαλίζουν τη συνεχιζόμενη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μεταξύ των οποίων και ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022, καθώς και τις δεσμεύσεις σε ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο αμέσως μετά.

Τα ελληνικά ομόλογα ήταν ένα από τα καλύτερα στοιχήματα των τελευταίων ετών στην συγκεκριμένη αγορά και ένα από τα "top trades" του οίκου. Μετά το Eurogroup, ωστόσο, η UBS εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών.

Όπως επισημαίνει στη σχετική έκθεση οι λόγοι πηγαίνουν πέρα από την ελάφρυνση χρέους που έλαβε στο Eurogroup:

α) ο πήχης είναι χαμηλά για θετικές μακροοικονομικές εκπλήξεις που μπορούν να τονώσουν τη βιωσιμότητα χρέους.

β) το μαξιλάρι ρευστότητας καλύπτει τη χώρα για δυο χρόνια.

γ) Η δομή χρέους της χώρας παραμένει πολύ ελκυστική.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο οίκος η αποσύνδεση από την πρόσφατη αναταραχή στην Ιταλία αποτελεί ένδειξη της υποκείμενης θετικής δυναμικής, ενώ η χθεσινή αναβάθμιση από την S&P προάγγελος περαιτέρω θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της αξιολόγησης από τους οίκους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για την Motor Oil(-4,08%, αποκοπή υπόλοιπου μερίσματος χρήσεως 2017, €1,00 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας - καθαρό ποσό: €0,85 ανά μετοχή) και ΔΕΗ (-3,63%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι Grivalia Properties, Fourlis, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

Από τους τίτλους που πέτυχαν να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Jumbo(+2,58%), ΟΠΑΠ (+2,33%) και ΟΛΠ (+1,08%).

Ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 779,99 μονάδες (+0,37%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 768,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,05% και στο χαμηλό ημέρας.

Ο τζίρος μειώθηκε στα 39,8 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Τίποτα το άξιο θετικής αναφοράς από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.