ΑΓΟΡΕΣ

«Ανάσα» για τις ευρωαγορές με το βλέμμα στραμένο στον ΟΠΕΚ

Σε χαμηλό 4μήνου οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων - Κεντρική Εικόνα

Με άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με την ψυχολογία των επενδυτών να τονώνεται από τις αποφάσεις του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), που συνέρχονται στη Βιέννη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο μεγαλύτερη του 1%, με τις μετοχές όλων - πλην δύο - κλάδων να κινούνται ανοδικά.

Το κλίμα σχετικά με τις πρόβες διεθνούς εμπορικού "πολέμου" έδειξε σημάδια βελτίωσης σε σχέση με τις αρχές της εβδομάδας, επιτρέποντας στους επενδυτές την ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου.

Παρά την άνοδο της Παρασκευής, ο STOXX 600 έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 1,06%.

Οι υπουργοί Ενέργειας και Πετρελαίου των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ συμφώνησαν στη σύνοδό τους να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, σε συνεργασία με τις χώρες - παραγωγούς που δεν ανήκουν στο καρτέλ, με προεξάρχουσα τη Ρωσία. Η ονομαστική αύξηση θα είναι της τάξης του 1 εκατ. βαρελιών, ωστόσο η πραγματική αύξηση αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 600.000 και 800.000 βαρελιών. 

Όσον αφορά στην κίνηση των μετοχών ανά κλάδο, εκείνες του χώρου των πετρελαϊκών και εταιρειών φυσικού αερίου, καθώς και των βασικών πόρων, ηγήθηκαν των κερδών, με φόντο τα νέα από τη σύνοδο του ΟΠΕΚ. Ο δείκτης των πρώτων σημείωσε άνοδο 3,1%.

Με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τραπεζικός κλάδος, κερδίζοντας 1,34%, μετά τις δηλώσεις κορυφαίου κοινοβουλευτικού της εθνικιστικής δεξιάς Λέγκας στην Ιταλία, που τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας δεν πρόκειται να επιδιώξει την έξοδο από το ευρώ.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αντίθετα, πιέστηκαν από το κλίμα εμπορικής αντιπαράθεσης, ειδικά μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε με δασμούς 20% στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την ΕΕ, εάν η Ευρώπη δεν καταργήσει τους δασμούς στα αμερικανικά εισαγόμενα οχήματα.