ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες

Σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες - Κεντρική Εικόνα

Οι σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες αναδείχθηκαν κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας 2018, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο. Στο Συνέδριο, μεταξύ άλλων, μίλησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα απέστειλε και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Κ. Βέλλα. Όπως σημειώθηκε, ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στον πρωτογενή τομέα, ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ για συγκεκριμένες δράσεις φθάνουν το 1,2 δισ. μέχρι το 2020.

«Η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί σημαντικό παράγοντα τόνωσης της εθνικής οικονομίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα και τις ευεργετικές επιπτώσεις της σημείωσε ότι όταν η ιχθυοκαλλιέργεια γίνεται υπό όρους νομιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, «ανταποκρίνεται στην ανάγκη κάλυψης της απαιτούμενης ζωικής πρωτεΐνης, όταν μάλιστα η τελευταία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πορεία της δημογραφικής εξέλιξης στον πλανήτη μας. Επιπλέον, η ιχθυοκαλλιέργεια συμβάλλει ουσιωδώς στην εξουδετέρωση της απειλής κατά της θαλάσσιας πανίδας, η οποία προκαλείται από την υπεραλίευση».

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη σημασία του κλάδου στην ελληνική οικονομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η αξία των πωλούμενων ιχθύων φθάνει κατ' έτος τα 600 εκατ. ευρώ και επίσης στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας απασχολούνται, αμέσως ή εμμέσως, περίπου 12.500 εργαζόμενοι. Και μάλιστα αρκετοί από αυτούς σε απομακρυσμένες περιοχές ή και ακριτικά νησιά μας».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η πολιτεία «αναγνωρίζοντας αυτές τις θετικές πτυχές της ιχθυοκαλλιέργειας, θα την ενισχύσει, ιδίως μέσα από την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες, υπό όρους πάταξης της γραφειοκρατίας και προστασίας του περιβάλλοντος, κυρίως, δε, του θαλάσσιου. Επίσης, με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, πρωτίστως διά της προώθησης της ενιαίας εθνικής ταυτότητας των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας με το όνομα "Ελληνικό Ψάρι"».

«Με τον τρόπο αυτόν ο κλάδος θα αντιμετωπίσει και τον δυστυχώς αθέμιτο πολλές φορές ανταγωνισμό εκ μέρους γειτονικών μας κρατών, κατ' εξοχήν, δε, της Τουρκίας. Και τούτο δεν αφορά μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά και την ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, δυστυχώς όχι αυτή που περιγράφει η κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι η θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού παραμένει με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης, ότι το τέταρτο μνημόνιο είναι εδώ και με τη βούλα του Εurogroup, και δεν υπάρχει καθαρή έξοδος έτσι όπως έλεγε όλη αυτή την περίοδο η κυβέρνηση. Παραμένουν οι δεσμεύσεις για τον ελληνικό λαό και της επιχειρήσεις, με δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα, με νέα δημοσιονομικά μέτρα. Παραμένει η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας και παραμένει η ενισχυμένη επιτροπεία. Την ίδια στιγμή τα ανεπαρκή μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους συντηρούν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο Συνέδριο .

Σημείωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί, έχει δυνατότητες, έχει δυνάμεις, αρκεί να αποκτήσει επιτέλους ένα αξιόπιστο σχέδιο, ένα σχέδιο με ευρύτερη συναίνεση. Να γίνει δηλαδή το αυτονόητο, αυτό που έκαναν όλες οι άλλες χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνια και κρίση. Να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου γύρω από ένα σχέδιο που θα έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση» και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται λοιπόν μια προοδευτική αλλαγή, μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα ενώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και θα τις κινητοποιήσει, θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους εταίρους και τις αγορές, θα ενισχύσει την αλληλεγγύη και τη συνοχή. Χρειάζεται μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα αναδείξει την εθνική συνεννόηση και θα βάλει ένα τέλος στο διχασμό που υπάρχει στη χώρα γύρω από το χειρισμό εθνικών θεμάτων».

Η κ.Γεννηματά υπογράμμισε, επίσης, ότι η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένα δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας, τον χαρακτήρισε «υπόδειγμα της αγροτικής παραγωγής» και αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ που είναι οι fast track άδειες, που πρέπει να θεσμοθετηθούν για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, η μείωση του ΦΠΑ στην παραγωγή, στα προηγούμενα επίπεδα και η επιδότηση προσλήψεων στον συγκεκριμένο κλάδο.

«Γυρνάμε σελίδα, μπαίνοντας σε μία νέα περίοδο, όπου η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί με άλλους ρυθμούς και άλλη αντίληψη, δήλωσε με αφορμή την συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Πρέπει να στραφούμε στα θέματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, και να απομακρυνθούμε από τη γενική πολιτική συζήτηση», ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να στραφούμε προς την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας, ανταγωνιστικών προς την διεθνή αγορά». Ανέφερε ότι «οφείλουμε να προωθήσουμε τον τομέα των εξαγωγών. Έχουμε δυνατότητες να πετύχουμε πολλά περισσότερα απ΄όσα πετυχαίνουμε σήμερα».

Ειδικότερα, όσον αφορά στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, ο κ. Πιτσιόρλας στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία του χωροταξικού, λέγοντας ότι απαιτείται να γίνει η παραγωγή σε οργανωμένες περιοχές και να συνδυάζεται και με άλλους τομείς της οικονομίας μας, διασφαλίζοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, που είναι το περιβάλλον. Επίσης, αναφέρθηκε στην πάταξη της γραφειοκρατίας, αλλά και στη διαμόρφωση εταιρειών που πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες παραγωγής, και να κάνουν σοβαρά και εξαγωγές, ποντάροντας στην ποιότητα, όπως είπε. «Οφείλουμε να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε. Ο τομέας των ιχθυοκαλλιεργειών μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο», ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας.

«Ήταν μία πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και μία πολύ μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης», δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, σχετικά με τη συμφωνία στο Eurogroup, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για τις Ιχθυοκαλλιέργειες.

Όπως είπε, «αυτές τις ημέρες η γερμανική κυβέρνηση κλυδωνίζεται από απίστευτη πίεση εθνικισμού και μία ρήξη δύο κομμάτων, τα οποία ιστορικά συγκυβερνούσαν: του Χριστιανοδημοκρατικού και του Χριστιανοσοσιαλιστικού κόμματος της Βαυαρίας. Αυτή η εξέλιξη δεν επηρέασε, ευτυχώς, το πολύ καλό κλίμα για την χώρα μας». «Προσωπικά, δε μου αρέσει να πανηγυρίζω, γιατί η μάχη για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα παθογένειες δεκαετιών, στον παραγωγικό τομέα, δεν έχει τελειώσει», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, προσθέτοντας: «έγινε ακόμα ένα σημαντικό βήμα για να φύγουμε από την ομηρία και να καθορίσουμε την τύχη μας».

Σχετικά με τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ δυναμικός και είναι αξιέπαινοι οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε αυτόν». Όπως είπε, «γνώρισε και αυτός στην εποχή της κρίσης, και όχι αποκλειστικά εξαιτίας της κρίσης, προβλήματα σοβαρά, που τον έκαναν να χάσει ευκαιρίες», προσθέτοντας ότι «υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από την γειτονική Τουρκία».

«Θεωρώ ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα στο θεσμικό πλαίσιο, τα τελευταία δύο χρόνια, τα οποία βοηθούν τον κλάδο. Έχουμε μία συνεργασία με τον κλάδο διαρκή, και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε, καταλήγοντας στη δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός.

Απ΄την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για τον ρόλο των ιχθυοκαλλιεργειών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ως βασικές προϋποθέσεις τη δημιουργία χωροταξικού σχεδιασμού, τη μείωση της φορολογίας, την εμπέδωση πολιτικής συναίνεσης, την εφαρμογή της νομοθεσίας, την προώθηση των συνεργειών και την τόνωση της ρευστότητας, αλλά και την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Γεώργιος Πετράκος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, έκανε λόγο για παραγωγική δραστηριότητα με ένταση παραγωγής γνώσης, τονίζοντας ότι «η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια έκανε το ελληνικό ψάρι, ένα ανταγωνιστικό εξαγωγικό προϊόν» και πρόσθεσε ότι «το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενέταξε στη στρατηγική του έγκαιρα την εξυπηρέτηση των αναγκών του κλάδου».

Και ο κ. Δημήτρης Βαλαχής, πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ, αναφέρθηκε στον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, ενώ τόνισε την ανάγκη για προβολή της εθνικής ταυτότητας, που προβάλλεται με το σήμα Fish fro Greece (Ελληνικό Ψάρι).

Όσον αφορά τις στρατηγικές προκλήσεις, ο κ. Βαλαχής αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου, την ολοκλήρωση του χωροταξικού, το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, την αξιοποίηση πόρων, τη θέσπιση μέτρων εμπορίας, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να επανεξεταστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε σχέση με την Ελλάδα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών.

Μάλιστα, εκτίμησε πως θα αυξηθεί η ελληνική παραγωγή κατά 4% ετησίως, ενώ όπως είπε, «η Ελλάδα είναι η πλέον αναπτυγμένη Μεσογειακή χώρα στην ΕΕ στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας».

Από την πλευρά του ο κ. Μπέρναρντ Φίες από τη διεύθυνση γαλάζιας οικονομίας της Ε.Ε., χαρακτήρισε ως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες στηρίζονται από την ελληνική Πολιτεία, ενώ τόνισε ότι λόγω της δημογραφικής αύξησης, αλλά και της μελλοντικής αύξησης της μετακίνησης των πληθυσμών, η ζήτηση για πρωτεϊνούχες τροφές θα καθοδηγεί τις αγορές. Έτσι, όπως είπε, μοιραία, η αγορά της αλιείας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα προσεχή χρόνια. Μάλιστα, έκανε γνωστή την πρόθεση της Επιτροπής να παρέχει βοήθεια και μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, τα οποία διαθέτουν 1,2 δισ. ευρώ για σχετικές δράσεις, σε επίπεδο έρευνας, ανάπτυξης, χρηματοδότησης, αλλά και σε επίπεδο marketing, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός βιώσιμου χωρικού θαλάσσιου σχεδιασμού.