ΕΛΛAΔΑ

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»: Η ευγένεια στο δρόμο είναι δείγμα πολιτισμού

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»: Η ευγένεια στο δρόμο είναι δείγμα πολιτισμού - Κεντρική Εικόνα

Απείθαρχοι και παρορμητικοί, έως και αγενείς είναι οι Έλληνες οδηγοί, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε έντεκα ευρωπαϊκές χώρες.

Για τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη- Μυλωνά, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως «η συμπεριφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι κατ’ εξοχήν έχουμε ένα έλλειμμα παιδείας και πολιτισμού, το οποίο αντικατοπτρίζεται στις μετακινήσεις μας στη συμπεριφορά μας στο δρόμο. Δεν είναι ότι δεν ξέρουμε να οδηγούμε - αλλά δεν ξέρουμε να συμπεριφερόμαστε ακόμη κι όταν περπατάμε, κι αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα της έλλειψης παιδείας και πολιτισμού μας. Η ευγένεια στο δρόμο είναι δείγμα πολιτισμού» ανέφερε.

Στη συνέχεια η κ. Μυλωνά επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής μας θλίβουν αλλά δεν μας ξενίζουν. Περιμένουμε βέβαια τα πλήρη στοιχεία-αποτελέσματα της έρευνας, για να μπορούμε να έχουμε μία σύγκριση και με παλαιότερα στοιχεία, να δούμε αν έχει βελτιωθεί σε ένα βαθμό αυτή η κατάσταση. Το θέμα της αγένειας των Ελλήνων οδηγών είναι ένα θέμα που το έχουμε αναδείξει εδώ και 5 χρόνια σε παλαιότερη έρευνα που είχαμε κάνει, και το Ινστιτούτο ήταν ο συντονιστής για την Ελλάδα. Η έρευνα είχε διεξαχθεί ταυτόχρονα και σε άλλες 13 ευρωπαϊκές χώρες, και τότε οι Έλληνες είχαν αναδειχθεί οι πιο επιθετικοί οδηγοί, οι πιο αγενείς οδηγοί, ακολουθούμενοι από τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους, με συμπεριφορές επιθετικές, εξύβρισης, ξυλοδαρμού, ακόμη και να κορνάρουν πιο συχνά. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά, αλλά μας δίνουν τις κατευθύνσεις για το τι θα πρέπει να κάνουμε και πώς θα πρέπει να κινηθούμε για να συμβάλουμε στην αλλαγή της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς των Ελλήνων οδηγών, που είναι και το πιο δύσκολο. Οι Έλληνες όμως όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό γίνονται πειθαρχημένοι και συνετοί και υποδειγματικοί οδηγοί, αυτό είναι ένα στοιχείο που μας δίνει την πεποίθηση ότι πράγματι μπορεί να αλλάξουν».

Πώς όμως μπορεί να αλλάξει αυτή η νοοτροπία, η οδική συμπεριφορά των Ελλήνων; Σύμφωνα με την κ. Δανέλλη-Μυλωνά «θέλει πολύ προσπάθεια, γιατί όταν έχουμε αυτό το έλλειμμα παιδείας, όταν έχουμε ένα περιβάλλον το οποίο κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό είναι, θέλει συστηματική προσπάθεια, με βομβαρδισμό από καμπάνιες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, σταθερή παρουσία κι ελέγχους συστηματικούς από την τροχαία στους δρόμους - κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα. Για να υπάρξει κάτι μακροπρόθεσμα, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλέστερο, γιατί αυτό επηρεάζει ακόμη και ξένους όταν έρχονται στη χώρα μας. Το περιβάλλον είναι αυτό που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, αλλά θέλει να υπάρξει ενημέρωση, ευαισθητοποίηση κι ισχυρή πολιτική βούληση, η οποία θα στηρίξει ευρέως προγράμματα ενημέρωσης».

Όσον αφορά τις συμβουλές που θα έδινε προς τους νέους οδηγούς, η κ. Δανέλλη-Μυλωνά σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι νέοι οδηγοί να μην ακολουθούν τα πρότυπα των μεγάλων κι αυτά που βλέπουν γύρω τους και δίπλα τους στο δρόμο, και κυρίως να μην συμπεριφέρονται έτσι όπως δεν θα ήθελαν να τους συμπεριφερθούν, να σέβονται τους άλλους οδηγούς, να σέβονται τη ζωή στο δρόμο να είναι πειθαρχημένοι και ευγενείς. Η ευγένεια στο δρόμο είναι δείγμα πολιτισμού κι είναι αυτό που τους θωρακίζει και τους προστατεύει. Να μην χρησιμοποιούν κινητό κατά τη διάρκεια της οδήγησης και να μην οδηγούν όταν αισθάνονται κούραση ή υπνηλία. Να μην πιστεύουμε ότι είμαστε άτρωτοι, ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι ποτέ σε εμάς, γιατί αρκεί μια στιγμή για να αλλάξει μία ζωή και να χαθούν τα πάντα». Καταλήγοντας η κ. Δανέλλη-Μυλωνά υπογραμμίζει: «Λόγω της αγένειας και της επιθετικότητας των Ελλήνων οδηγών, το ινστιτούτο μας δημιούργησε το παρατηρητήριο για την παιδεία και τον πολιτισμό στην οδική συμπεριφορά, που λέγεται ΕΠΠΟΣ. ‘’Παρακολουθούμε’’ αόρατα τους πολίτες για τις συμπεριφορές τους στο δρόμο και συγκεντρώνουμε στοιχεία γι’ αυτήν την συμπεριφορά, αξιολογώντας τις δράσεις και τα μέτρα που επηρεάζουν αυτές τις συμπεριφορές, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε την επιθυμητή αλλαγή για τη συμπεριφορά στο δρόμο».