ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έβαλε και έβγαλε τη γραβάτα ο Τσίπρας - «Κερδίσαμε μια μάχη όχι τον πόλεμο»

Έβαλε και έβγαλε τη γραβάτα ο Τσίπρας - «Κερδίσαμε μια μάχη όχι τον πόλεμο» - Κεντρική Εικόνα

«Τα στοιχήματα είναι για να υλοποιούνται. Έχω δυσκολία, αλλά θα το συνηθίσω» είπε ο πρωθυπουργός, φορώντας την βαθυκόκκινη γραβάτα του, για να απευθυνθεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, στην πιο αισιόδοξη συνάθροιση βουλευτών τα τελευταία χρόνια, στο αίθριο του Ζαππείου.

«Η σημερινή μέρα ανήκει σε εκείνους που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται, που σήκωσαν την χώρα στην πλάτη τους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του, δηλώνοντας ότι «μετά τις χθεσινές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα περνά σε μια νέα περίοδο, όπου τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, τη θέση της επιβολής, η δημοκρατία, της αβεβαιότητας, η σταθερότητα και η αξιοπιστία, τη θέση της εξάρτησης, η κανονικότητα.

«Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Ενός χρέους που κληρονομήσαμε από τις δυνάμεις της διαπλοκής και των παράκεντρων της εξουσίας» υπογράμμισε.

«Δεν ήταν αυτονόητο να φτάσουμε εδώ» είπε ο πρωθυπουργός. «Παραλάβαμε μία χώρα με 1,5 εκατ. άνεργους, μία χώρα μηδενικών προσδοκιών και αναλάβαμε το καθήκον του μετασχηματισμού της χώρας, να κτίσουμε στα ερείπια» ανέφερε, τονίζοντας ότι «σε αυτή την προσπάθεια πολλές φορές συγκρουστήκαμε σφοδρά, συμβιβαστήκαμε επώδυνα, άλλες συμβιβαστήκαμε, αλλά δουλέψαμε σκληρά, όμως δεν διστάσαμε μπροστά στις δυσκολίες και τα εμπόδια», για να φτάσουμε στο τέλος μιας εποχής, που κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας θα θέλει να ξεχάσει.

«Φτάσαμε έως εδώ. Φτάσαμε στο τέλος των μνημονίων», είπε και γι΄αυτό, «μπορούμε για μια μέρα να επιτρέψουμε στον εαυτό μας, όχι απερίσκεπτο ενθουσιασμό, αλλά ένα αισιόδοξο χαμόγελο, γιατί η Ελλάδα γίνεται ξανά κανονική χώρα. Ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία. Ξαναγράφεται στον παγκόσμιο χάρτη. Στηρίζεται ξανά στα πόδια της» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε πως «όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες, στην Ελλάδα της σπατάλης, των πελατειακών σχέσεων, της γενικευμένης φοροδιαφυγής, της διαφθοράς. Το αντίθετο. Σημαίνει ότι μπορούμε πια, με τις δικές μας δυνάμεις, να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος».

Μιλώντας για την ανασυγκρότηση της χώρας, με μία πολιτική που θα σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, με λελογισμένη επέκταση, βάσει του δημοσιονομικού χώρου που θα αρχίσει να δημιουργείται, διότι «πλέον έχουμε αποκαταστήσει σε τέτοιο βαθμό την απόδοση της ελληνικής οικονομίας που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις», ο πρωθυπουργός μίλησε για την δυνατότητα «να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019, αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας». Πλέον έχουμε τη δυνατότητα «να προχωρήσουμε το δρόμο της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού για να στηρίξουμε αυτούς που έδωσαν μάχη για να βγούμε από τα μνημόνια» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Με τη χθεσινή ιστορική του απόφαση, το Eurogroup δημιουργεί νέα δεδομένα για την επόμενη μέρα, καθώς το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι από την αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση είχε θέσει το κριτήριο, να είναι η λύση πειστική για τους επενδυτές, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση της στην ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ή κάτι που πρότειναν κάποιοι άλλοι, μια προληπτική γραμμή στήριξης.

«Όταν εμείς δίναμε τη μάχη να βγούμε από τα μνημόνια με τις δικές μας δυνάμεις, άλλοι ζητούσαν πιστοληπτικές γραμμές και επί της ουσίας νέα μνημόνια μασκαρεμένα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα ελάφρυνσης εξασφαλίζουν ομαλή χρηματοδότηση του χρέους, εκμηδενίζοντας τους κινδύνους, είπε ο Αλ. Τσίπρας, «δημιουργώντας καθαρό διάδρομο, τουλάχιστον 15ετίας για τους επενδυτές, έως το 2033» και πρόσθεσε ότι το «μαξιλάρι που δημιουργήσαμε, διασφαλίζει ότι ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο, η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της για μία τριετία, καλύπτοντας και το δυσχερέστερο σενάριο».

«Η χώρα είναι δεσμευμένη στους στόχους που έχει συμφωνήσει να επιτυγχάνει για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αλλά από εδώ και στο εξής με πολύ μεγαλύτερο χώρο δημοσιονομικό για ελαφρύνσεις και για την κάλυψη των αναγκών και την επούλωση των πληγών της κρίσης», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Και το κυριότερο, από εδώ και στο εξής», πρόσθεσε, «η επιλογή των μέσων της πολιτικής για να επιτευχθούν οι στόχοι θα ανήκουν από δω και στο εξής αποκλειστικά στις εκλεγμένες από τον ελληνικό λαό κυβερνήσεις και όχι σε τεχνοκράτες ξένους που θα έρχονται να μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε» και τόνισε: «το καθεστώς άρσης κυριαρχίας που επιβλήθηκε στη χώρα από το 2010 και μετά, ο γνωστός σε όλους μας μνημονιακός καταναγκασμός, ο μηχανισμός που επιβάλλει μέτρα για εκταμιεύσεις δανείων έλαβε τέλος, έκλεισε τον κύκλο του οριστικά».

«Η εποπτεία έτσι όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία σχέση δεν έχει με το μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας που ζήσαμε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα πλέον θα έχει την ευθύνη για τον εαυτό της και για το μέλλον της».

«Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες»

«Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «βασική της δέσμευση απέναντι στους εταίρους είναι να μην οπισθοχωρήσουν οι κεντρικές, θεσμικές- το τονίζω θεσμικές - μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει υλοποιήσει ή συνεχίζουμε να υλοποιούμε».

Πρόσθεσε ότι αποτελεί δέσμευση να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί, «την ίδια στιγμή όμως, όποιος κάνει τον κόπο να ανατρέξει στο κείμενο της τελικής συμφωνίας, θα δει ότι αυτό δεν εμπεριέχει δεσμεύσεις για μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αρκεί να βγαίνουν τα νούμερα, να πιάνουμε τους στόχους».

«Η ρύθμιση λοιπόν που έχουμε πλέον στα χέρια μας είναι το εισιτήριο μας για τη νέα εποχή» τόνισε, προσθέτοντας ότι «το μεγάλο μας στοίχημα είναι, όχι να γυρίσουμε στα ελλείμματα, αλλά να αποδείξουμε ότι μόνοι μας μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Ξέρουμε να υψώσουμε την Ελλάδα».

«Καταλαβαίνω τη σύγχυση και τη στεναχώρια της αντιπολίτευσης και του κ. Μητσοτάκη, που ζήτησε συζήτηση για την οικονομία» είπε και δήλωσε πρόθυμος να συζητά, ακόμα και κάθε μέρα, στη Βουλή για την οικονομία.

«Η 21η Ιουνίου δικαίως μπορεί πια να μείνει στην ιστορία ως μια σπουδαία μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φτάσαμε μαζί σε αυτή την ιστορική μέρα. Με μια έντιμη συμμαχία που λοιδορήθηκε, που συκοφαντήθηκε, που πολεμήθηκε, από όλες τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος» είπε και συμπλήρωσε ότι «οι αντίπαλοί μας που ποτέ δεν αποδέχτηκαν ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε έως εδώ, σήμερα στέκονται αμήχανοι μπροστά σε ό,τι καταφέραμε».

Συνεχίζοντας για την συγκυβέρνηση, είπε ότι «κάποιοι άλλοι στέκονται με φόβο, γιατί αν η έξοδος από τα μνημόνια ήταν ο πρώτος στόχος αυτής της συμμαχίας, ο δεύτερος στόχος, ήταν και είναι αυτός της κάθαρσης και της δικαιοσύνης», σημειώνοντας παράλληλα, ότι «αυτό που πετύχαμε δεν ανήκει στην κυβέρνησή μας» αλλά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα «που σήκωσε το βάρος να φτάσουμε ως εδώ».

«Για αυτό Πάνο, να ξέρεις», είπε απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο, «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλές μάχες για να αποδοθεί δικαιοσύνη, κάθαρση και θα αποδοθεί, για να καθαρίσουμε τη χώρα από την διαφθορά και θα τα καταφέρουμε» και τόνισε ότι «έχουμε ακόμα μπροστά μας 15 ολόκληρους μήνες για να πετύχουμε τον δεύτερο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης μας και θα τον πετύχουμε».

Στο πανηγυρικό περιβάλλον του Ζαππείου, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, κατά την ομιλία του, να αναφερθεί και στην ακάματη προσπάθεια των υπουργών της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν θα είχαν φτάσει μέχρι εδώ χωρίς την συμβολή και την ακούραστη προσπάθεια όλων, χωρίς την συμβολή όλων των υπουργών και των συνεργατών, που πέρασαν μέρες και νύχτες από τις συμπληγάδες των διαπραγματεύσεων, που πήραν δύσκολες αποφάσεις, αλλά πέτυχαν το στόχο τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη και τα επιτελεία τους, αποτελούμενα «από νέα παιδιά, που εργάστηκαν σκληρά και με μεθοδικότητα και σχέδιο για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας» και αποκάλυψε ότι έδωσε «τιμητική άδεια» στον «ξενυχτισμένο» Ευ. Τσακαλώτο για να ξεκουραστεί με την οικογένειά του.

Στο ιδιαίτερα θερμό κλίμα του εμβληματικού μεγάρου του Ζαππείου και χειροκροτούμενος πολλές φορές από τους παρευρισκόμενους, ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε και στους 153 βουλευτές, «που κράτησαν βαρύ φορτίο».

«Σας αξίζει σεβασμός» δήλωσε και υπογράμμισε: «Πράξατε το ορθό, για το συμφέρον του τόπου. Θα σας το αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός όταν θα ζητήσουμε την εντολή του για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα». Και συμπλήρωσε ότι «τον Σεπτέμβριο του '19 θα ζητήσουμε εκ νέου την εντολή του λαού» .

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε: «Εκπλήρωσα το στοίχημα, φόρεσα τη γραβάτα, αλλά όλα αυτά τα χρόνια έδινα τα μάχη με τη στολή εργασίας, χωρίς τη γραβάτα. Έτσι και τώρα θα τη δίνω, γιατί ο ελληνικός λαός έχει να κερδίσει ακόμα πολλές μάχες. Υπάρχουν αδικίες που πρέπει να αποκαταστήσουμε και κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε νίκες, θα φοράμε και γραβάτα», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Κερδίσαμε μια μάχη όχι όμως τον πόλεμο, ο πόλεμος είναι εκεί έξω, υπάρχουν αδικίες που θα αποκαταστήσουμε και κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε νίκες, θα φοράμε και γραβάτα», είπε ο Αλ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του, βγάζοντας σε μια συμβολική κίνηση την γραβάτα που για πρώτη φορά έβαλε σήμερα.