ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Τελειώνει το σίριαλ των προγραμμάτων στήριξης

Κλίμα συναντίληψης στις επαφές με τους θεσμούς - Κεντρική Εικόνα

«Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν σε μια συμφωνία ορόσημο για το χρέος καθώς τελειώνει το σίριαλ των προγραμμάτων στήριξης» τιτλοφορεί το πρακτορείο Bloomberg τηλεγράφημά του για την επίτευξη της συμφωνίας τις πρώτες πρωινές ώρες στο Eurogroup.

Αυτή η «συμφωνία ορόσημο χαλαρώνει τους όρους αποπληρωμής μέρους του μεγάλου χρέους της χώρας και ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από τη γραμμή στήριξης που την κράτησε στον αφρό από το 2010».

Το πρακτορείο σημειώνει πως «ο συμβιβασμός για το χρέος που επιτεύχθηκε στο Λουξεμβούργο από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης έρχεται έπειτα από μήνες δύσκολων συνομιλιών και καθώς η μεσογειακή χώρα ετοιμάζεται να βγει από το πρόγραμμα στήριξής της τον Αύγουστο. Μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θεωρείται από καιρό συστατικό-κλειδί για την επιτυχή επιστροφή της χώρας στην οικονομική υγεία και την έξοδό της και πάλι στις αγορές».

«Περισσότερο μακροπρόθεσμα, οι ευρωπαίοι πιστωτές δήλωσαν πως θα εξετάσουν μέτρα όπως περαιτέρω αναδιάρθρωση ή μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος για τα δάνεια εφόσον χρειασθεί αν οι οικονομικές συνθήκες είναι απροσδόκητα χειρότερες απ' ό,τι προβλέπεται», σημειώνει ακόμη το πρακτορείο.