ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SZ: Νέα ελπίδα για την Ελλάδα

Δημοσιονομικό συμβούλιο: Με ιδιαίτερη σφοδρότητα θα πληγεί η ελληνική οικονομία - Κεντρική Εικόνα

Θετικά σχόλια αλλά και κάποιες επιφυλάξεις εκφράζει σήμερα ο γερμανικός τύπος σχετικά με τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ. Επικρίσεις για τον ρόλο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το κόμμα των Πρασίνων.

«Νέα ελπίδα για την Ελλάδα» επιγράφεται ανταπόκριση της Süddeutsche Zeitung από το Λουξεμβούργο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «για το Γιούρογκρουπ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να επέλθει συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο, το οποίο οι αγορές θα θεωρούν αξιόπιστο. Γι αυτό οι διευκολύνσεις για το χρέος συνδέονται εν μέρει με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Ένα ποσό σχεδόν πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2022 δεν πρόκειται να εκταμιευθεί, παρά μόνο αν η Αθήνα τηρήσει τους όρους του αποκαλούμενου προγράμματος εποπτείας».

«Δρομολογείται το τέλος της ελληνικής κρίσης» μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV και επισημαίνει ότι «μετά από μακρά διαπραγμάτευση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στους όρους για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», εορτάζοντας το γεγονός ως «ιστορική επιτυχία». Πάντως υπενθυμίζεται ότι «σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό και τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στην Μπούντεσταγκ (το γερμανικό κοινοβούλιο) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει πλέον με κεφάλαια στο πρόγραμμα».

«Τέλος» τον Αύγουστο

«Η διάσωση της Ελλάδας τελειώνει τον Αύγουστο» γράφει η BILD, η οποία πάντως σημειώνει ότι η Ελλάδα «θα πάρει για μία ακόμη φορά νέα δάνεια δισεκατομμυρίων και διευκολύνσεις για το χρέος». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η Ελλάδα καταγράφει και πάλι θετικούς δείκτες ανάπτυξης και πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της. Ωστόσο ο ένας στους πέντε Έλληνες παραμένει άνεργος, ενώ το χρέος προσεγγίζει το 180% του ΑΕΠ. Ο (γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ) Σολτς και άλλοι υπουργοί Οικονομικών εξήραν την έντονη προσπάθεια και την πρόοδο που σημείωσε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Το 2015, στο απόγειο της κρίσης, η Ελλάδα φαινόταν να έχει φτάσει στα πρόθυρα εξόδου από την ευρωζώνη».

«Ένα τελευταίο μαξιλάρι» χαρακτηρίζει το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στην ιστοσελίδα του (tagesschau.de) τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ που πρόκειται να εκταμιευθούν προς την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση, «από το 2010, οι ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έπρεπε να διασώσουν πολλές φορές την Αθήνα από τη χρεοκοπία. Έκτοτε η χώρα έχει λάβει συνολικά σχεδόν 274 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αντάλλαγμα ανέλαβε να υλοποιήσει οδυνηρές μεταρρυθμίσεις. Εν τω μεταξύ βρίσκεται και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης και παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά το συνολικό χρέος παραμένει τεράστιο, καθώς φτάνει το 178% (του ΑΕΠ).

Ψόγος προς  Σόιμπλε

Από το βήμα της Tageszeitung ο εκπρόσωπος των Γερμανών Πρασίνων για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ, επανέρχεται στο ζήτημα των κερδών που έχει αποκομίσει η γερμανική κεντρική τράπεζα από την ευρω-κρίση και ισχυρίζεται ότι «ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η Ελλάδα έχουν συμβάλει περισσότερο από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εξυγίανση του προϋπολογισμού». Σύμφωνα με τον Κίντλερ «ήταν άδοξος ο ρόλος της Γερμανίας στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Η επίμονη πολιτική της καταστροφικής λιτότητας άφησε στην Ελλάδα βαθιές πληγές και επέτεινε την κρίση. Επιπλέον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- αν μη τι άλλο με την απειλή του να απομακρύνει την Ελλάδα από το ευρώ- προκάλεσε μεγάλη ζημιά». Συνοψίζοντας ο γερμανός πολιτικός προειδοποιεί ότι «τόσο η διαπραγμάτευση για διευκολύνσεις στο χρέος όσο και η εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πρέπει να γίνουν με διαφορετικό πρόσημο».