ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Στο δεύτερο μισό, ήταν καλύτεροι οι αγοραστές

Χ.Α.: Στο δεύτερο μισό, ήταν καλύτεροι οι αγοραστές - Κεντρική Εικόνα

Στο πρώτο μισό της σημερινής συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων, όμως στο "δεύτερο ημίχρονο" οι αγοραστές ήταν καλύτεροι, καθώς επικράτησαν τα "αγοραστικά πονταρίσματα" για θετικές ειδήσεις από το σημερινό Eurogroup και έτσι το Χ.Α. κινήθηκε κόντρα στο επιφυλακτικό διεθνές κλίμα και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

Τελική επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +2,51%, Eurobank +3,76%, Εθνική +2,58% και Πειραιώς +0,86%), ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με κέρδη 2,62%.

"Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, αν και με αργούς ρυθμούς, λόγω των εξαγωγών και ορισμένων ξένων επενδύσεων", επισημαίνει η Citi σε έκθεσή της.

Ο οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει στο εύρος μεταξύ 1,5% και 2% την επόμενη διετία, καθώς η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά τη λήξη του προγράμματος, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, που είναι απαραίτητη στην πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο.

Η Citi εκτιμά ότι είναι πιθανή μια "καθαρή έξοδος" από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, κάτι που αναμένεται να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα, αν και επισημαίνει ότι δεν προβλέπει μεγάλες παραχωρήσεις από τους ευρωπαίους πιστωτές στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, τουλάχιστον προς ώρας.

"Ένα μεγάλο 'μαξιλάρι' ρευστότητας θα μπορέσει να βοηθήσει στη μείωση των αναγκών χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια", σημειώνει.

Η Citigroup τοποθετεί την ανάπτυξη φέτος στο 1,7%, 0,3% υψηλότερα από την εκτίμηση του προηγούμενου μήνα, στο 1,5% το 2019 και στο 1,6% το 2020, χαμηλότερα από τις επίσημες εκτιμήσεις.

Για το ελληνικό χρέος προβλέπει βελτίωση καθώς φέτος θα διαμορφωθεί στο 174% του ΑΕΠ, το 2019 στο 169%, το 2020 στο 164% του ΑΕΠ, το 2021 στο 158% και το 2022 στο 152%.

Αναφορικά με τις πιθανότητες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, η Citi εκτιμά ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα περιμένουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, προτού προχωρήσουν σε νέες αξιολογήσεις.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΕΕΕ (-0,51%), Motor Oil (-0,21%) και ΟΛΠ (-0,12%) και αμετάβλητος ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Aegean Airlines (+2,31%),Viohalco (+5,11%), Lamda Development (+4,40%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ακολούθησαν οι ΑΔΜΗΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Σε σημαντική αναβάθμιση της Μυτιληναίος προχώρησε η Citigroup, τόσο ως προς τη σύσταση όσο και ως προς την τιμή - στόχο της μετοχής. Πλέον η σύσταση αναβαθμίζεται σε "buy", από "neutral / high risk" προγενέστερα.

Η τιμή - στόχος για την εταιρεία αυξάνεται στα 11,50 ευρώ ανά μετοχή, από 9,5 ευρώ πριν.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έδειξαν διαθέσεις για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, συνδυάζονται και σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, οι Cenergy Holdings (+6,74%), ΕΛΧΑ (+4%), Εβροφάρμα (+3,60%) και MIG (+2,99%).

Αντίθετα, σημαντικές πιέσεις υπέστη ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, μετά την ανακοίνωση των τιμών που πουλήθηκαν οι Νηρέας (-18,29%) και Σελόντα (-17,42%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 759,15 (-0,88%) και 779,89 μονάδων (+1,83%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 772,89 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,91%, ενώ ο τζίρος αυξήθηκε στα 53,8 εκατ., από τα οποία τα 9,2 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Ανεξαρτήτως της σημερινής εξέλιξης, αύριο θα είναι μία "άλλη μέρα" για το Χ.Α., καθώς τα πάντα θα κριθούν από τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν το εν εξελίξει Eurogroup.