ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Κόλλιας: Bασικό θέμα είναι η ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας

Παράταση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για τη ρύθμιση χρεών προς τους δήμους ζητεί το Οικονομικό Επιμελητήριο - Κεντρική Εικόνα

«Στο σημείο, που βρίσκεται, η χώρα έχει ανάγκη από ένα βασικό θέμα: Την ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας», σημείωσε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις σκέψεις αλλά και τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ο κ. Κόλλιας συνέχισε επισημαίνοντας τα εξής:

«Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η αναγκαία συνθήκη, ώστε να οδηγηθούμε σε διατηρήσιμη ανάκαμψη, άρα και σε σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη.

Η συνθήκη αυτή περνάει στην ουσία μέσα από τις αποφάσεις του Eurogroup. Για ποιο λόγο; Διότι, για να πετύχουμε αυτό, που μόλις περιέγραψα, απαιτούνται βασικές παρεμβάσεις.

-Η πρώτη αφορά στη λύση για το δημόσιο χρέος της χώρας, με μια συμφωνία με τους δανειστές, που να περιλαμβάνει τόσο ένα μηχανισμό, ο οποίος να οδηγεί σε βιώσιμη διευθέτηση, απελευθερώνοντας την οικονομία από ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες της, όσο και μια σειρά δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα απαλλάξουν το επιχειρείν από κάθε είδους βαρίδια.

-Η δεύτερη αφορά στη συμφωνία για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή να μην πνίγει την οικονομία και το υγιές επιχειρείν.

-Η τρίτη αφορά στη σταδιακή επιτάχυνση του περιορισμού της εποπτείας από τους δανειστές στη μεταμνημονιακή περίοδο. Στην ουσία, η τρίτη παρέμβαση αφορά στην εφαρμογή ενός υγιούς παραγωγικού μοντέλου, που θα στηρίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις και δεν θα είναι κρατικοδίαιτο, ώστε να φτάσουμε ταχύτερα στο βασικό στόχο για τη χώρα.

Δεδομένου ότι η ταχύτερη επίτευξη αυτού προϋποθέτει εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, θα σημάνει και το γρηγορότερο περιορισμό της εποπτείας».