ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορική χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας την ψήφιση της απλής αναλογικής

Τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσιάζει αύριο ο Αλ. Τσίπρας - Κεντρική Εικόνα

Ιστορική για το ελληνικό κοινοβούλιο χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την κατάθεση και εν συνεχεία την ψήφιση της απλής αναλογικής σε νόμο του κράτους, με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας «που βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η εκάστοτε πλειοψηφία προσδοκά».

Ιστορική διότι επιπλέον αποτέλεσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα της αριστεράς αλλά και προοδευτικών δυνάμεων γενικότερα επί δεκαετίες, είπε. Εξηγώντας γιατί έφερε τώρα την απλή αναλογική η κυβέρνηση, και αποκρούοντας σχετικές κατηγορίες της αντιπολίτευσης, είπε ότι δεν μπορούσε να ανοίξει το θέμα την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης, ότι ήρθε τώρα σε ουδέτερο χρόνο τρία χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές και ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πρώτη τη ΝΔ, αναφέροντας ότι είναι οι ίδιες που έδειχναν πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που κέρδισε τελικά με διαφορά, όπως επίσης και στο δημοψήφισμα. Τόνισε ότι έχει κλείσει ένα μεγάλος πολιτικός κύκλος με κόμματα του 40% και υπογράμμισε σχετικά με τη λογική της απλής αναλογικής ότι «όσο πιο σύντομα συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μπει σε άλλη εποχή, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να περάσουμε από έναν άγονο δικομματισμό σε έναν γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας». «Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν είναι κίνηση αντιπερισπασμού από την συγκυρία, αλλά αντανακλά τη συνειδητοποίηση μας ότι πρέπει να περάσουμε σε μια νέα εποχή». Είπε ότι κατανοεί την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να γίνει πρωθυπουργός, «όμως δεν μπορείτε να γίνετε επειδή σας αγάπησαν οι χρεοκοπημένοι εκδότες ή η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης. Μόνο αν σας αγαπήσει ο ελληνικός λαός, αλλά έχει και μνήμη και γνωρίζει ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με την απλή αναλογική δικαιώνονται οι αγώνες δεκαετιών για πραγματική ισότητα και δημοκρατίας και τιμώνται οι αγώνες του λαού μας για λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία, και με την ψήφο στα 17 οι νέοι παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους. Η πρόταση νόμου, είπε, ικανοποιεί και το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας για εξορθολογισμό του πολιτικού μας συστήματος και αποτελεί μια πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση που εγγράφεται στο συνολικό σχέδιο για τον μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος, τη θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους. Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ταυτίζει την άμεση δημοκρατία με τον λαϊκισμό, γιατί φοβάται την κρίση του λαού.