ΕΛΛAΔΑ

Μανιτάκης: Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπλοκάρει τη συμφωνία

Μανιτάκης: Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπλοκάρει τη συμφωνία - Κεντρική Εικόνα

Η απόφαση του Αρείου Πάγου, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» σχετικά με τη μη ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας, «δεν μπλοκάρει τη συμφωνία ούτε έχει καμία επίπτωση σε αυτή», ξεκαθαρίζει ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Αντώνης Μανιτάκης. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό των «Παραπολιτικών 90,1», ο κ. Μανιτάκης επισήμανε: «Δεν συγκρούεται η απόφαση του Αρείου Πάγου με τη συμφωνία είναι μία απόφαση η οποία δημιουργεί δεδικασμένο για το εσωτερικό της χώρας, εμείς όμως υπογράφουμε μία διεθνή συμφωνία, στην διεθνή συμφωνία δεν ξέρω κατά πόσο συγκρούεται κατά γράμμα ή κατά πνεύμα αυτό που είπε ο Άρειος Πάγος με αυτό που υπογράφουμε. Δεν σημαίνει ότι παραβιάζει κάτι η χώρα μας. Η  απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπλοκάρει τη συμφωνία που πάει  να υπογράφει αύριο, δεν έχει καμία επίπτωση ούτε υπάρχει κάποια παραβίαση».

«Θετική η συμφωνία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη»

Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία που ετοιμάζονται να υπογράψουν οι δύο χώρες, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι δύο πλευρές μπορούσαν να είχαν προετοιμάσει καλύτερα τα ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας. 

«Λαμβάνοντας υπόψιν τα πριν και τα μετά θα έλεγα ότι είναι θετικότατο ότι υπογράψαμε επιτέλους μια συμφωνία. Αν αφήναμε  κι άλλο αυτή την υπόθεση θα είχαμε κόστος . Ήδη ο όρος  Μακεδονία έχει καθιερωθεί.  Το  ότι επιτέλους έρχεται και δίνεται  ένα τέλος σε αυτή την ιστορία είναι πολύ καλό και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. Νομίζω ότι είναι σημαντικό. Υπάρχουν στη συμφωνία κάποια σημεία για τη γλώσσα και την Υπηκοότητα  που μπορεί να θίγουν τη δική μας εθνική αξιοπρέπεια αλλά μην ξεχνάμε οτι εθνική αξιοπρέπεια έχουν και οι άλλοι», είπε.

«Μπορούν να υπάρξουν διορθώσεις» 

Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε πως «σε μια διαπραγμάτευση και τα δύο μέρη κάτι παίρνουν και κάτι δίνουν» και πρόσθεσε πως την πορεία των συζητήσεων μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας μπορούν να υπάρξουν διορθώσεις εφόσον όμως και τα δύο μέρη συμφωνήσουν.

«Έχω την αίσθηση ότι αυτά τα δύο αφού δημιουργούν αντιδράσεις και εδώ και εκεί σημαίνει ότι δεν τα σκέφτηκαν όσο θα έπρεπε για να έχουν την κοινή αποδοχή. Η Υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί τετελεσμένο, θα μπορούσαν όμως να διορθωθούν με  κάποιες πρόσθετες διευκρινίσεις που θα γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές. Νομίζω πως και στις διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαμε με  ένα καλό διπλωματικό χειρισμό να δοθεί μία λύση και να ικανοποιηθούν και τα δύο μέρη. Δεν μπορούμε να έχουμε μία συμφωνία που να ικανοποιεί μόνο εμάς», σημείωσε.

«Εάν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θα είναι αύριο νομιμοποιημένη να υπογράψει τη συμφωνία»

Όσον αφορά την πρόταση δυσπιστίας ο κύριος Μανιτάκης εκτίμησε ότι αυτή τελικά ίσως λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης διότι όπως ανέφερε εάν απόψε η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης θα έχει το τεκμήριο της δημοκρατικής νομιμοποίησης να υπογράψει τη συμφωνία

«Εάν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θα  έχει το τεκμήριο της δημοκρατικής νομιμοποίησης να υπογράψει τη συμφωνία. Αύριο η κυβέρνηση θα είναι νομιμοποιημένη και με το ΟΚ της Βουλής. Θα μπορούσε να πει η Νέα Δημοκρατία ότι δεν έχει την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση επειδή ο ένας εταίρος έχει δηλώσει ότι δεν εγκρίνει την συμφωνία εάν δεν υπήρχε η ψηφοφορία.  Αυτό που θα γίνει απόψε ανατρέπει αυτό το επιχείρημα».