ΑΓΟΡΕΣ

«Τραπεζοκίνητη» και η σημερινή ανοδική κίνηση στο Χ.Α.

«Τραπεζοκίνητη» και η σημερινή ανοδική κίνηση στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα και τις εναλλαγές προσήμων που ακολούθησαν, οι αγοραστές, σταδιακά, πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο, πέτυχαν και την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, για τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Εννοείται ότι το τελικό +4% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, αλλά και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν αφήνουν ενδοιασμούς για τον κλάδο που οδήγησε και την σημερινή ανοδική κίνηση (Alpha Bank +4,45%, Eurobank +2,41%, Εθνική +5,65% και Πειραιώς +3%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, νέα μείωση στο όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,3 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΤτΕ, "στις 14 Ιουνίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 10,9 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος".

Εν τω μεταξύ, το συμβούλιο των διευθυντών του ESM που συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη έδωσε το "πράσινο φως" για την εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που απέμεινε από την τρίτη αξιολόγηση.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση "η έγκριση δόθηκε μετά από την θετική εκτίμηση των θεσμών αναφορικά με την εκκαθάριση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως ορίστηκαν από το τεχνικό μνημόνιο στις 22 Μαρτίου του 2018".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με τους όποιους αγοραστές να παίρνουν πιο επιθετικές πρωτοβουλίες, κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης.

Η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Σαράντης (+2,13%) και Viohalco (+2%) και με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι 3Ε, ΕΥΔΑΠ και Lamda Development.

Από τους τίτλους που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-1,02%), Jumbo (-1,15%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,37%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θετικές διαθέσεις και σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, συνδύασαν οι Ελλάκτωρ (+11,45%, ενώ το Σάββατο αναμένεται το Δ.Σ. για ορισμό νέου προέδρου. Χρέη προσωρινού προέδρου του Δ.Σ. εκτελεί ο κ. Δημήτριος Κούτρας), Κέκροψ (+7,69%), Intralot (+7,50%), Ιντρακόμ (+5,86%), Άβαξ (+5,26%), ΑΝΕΚ (+3,29%), Πλ. Θράκης (+3,21%) και Attica Bank (+3,17%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 767,02 (-0,35%) και 779,66 μονάδων (+1,30%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 778,71 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,17%, ενώ ο τζίρος έφθασε στα 48,8 εκατ., από τα οποία τα 8,7 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".