ΔΙΕΘΝΗ

Πέρασε και τυπικά από την τουρκική Βουλή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πέρασε και τυπικά από την τουρκική Βουλή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Κεντρική Εικόνα

Η τουρκική Βουλή ενέκρινε και τυπικά σήμερα ψήφισμα με το οποίο τίθεται σε ισχύ κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα για τρεις μήνες, μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος την περασμένη Παρασκευή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κηρύξει κατάστασης έκτακτης ανάγκης αργά χθες το βράδυ, σημειώνοντας πως το μέτρο θα επιτρέψει στις Αρχές να κινηθούν με ταχύτητα και να εξαλείψουν τους υποστηρικτές της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος από τον κρατικό μηχανισμό. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, για υποκινητή του πραξικοπήματος.

Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα με 346 ψήφους υπέρ έναντι 115 κατά. Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), το οποίο ίδρυσε ο Ερντογάν και βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, έχει την πλειοψηφία των εδρών του τουρκικού κοινοβουλίου, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι θα ενέκρινε το μέτρο. Εναντίον τάσσονταν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).