ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed - Σήμα για δύο ακόμα αυξήσεις το 2018

Νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed - Σήμα για δύο ακόμα αυξήσεις το 2018 - Κεντρική Εικόνα

Kατά 0,25% αύξησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, για δεύτερη φορά φέτος, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των επενδυτών, ενώ έστειλε «σήμα» για δύο ακόμη αυξήσεις το 2018. Οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί κοντά στο επίπεδο-στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Aύξηση των επιτοκίων έως και τέσσερις φορές φέτος προγραμματίζουν οι αξιωματούχοι, έναντι εκτίμησης για τρεις που είχε διατυπωθεί στις αρχές του έτους. 

«Η οικονομία πάει καλά» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Επιπλέον, η Fed εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη στις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για το 2018.

Μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, την οποία ανέμεναν οι αγορές, τα επιτόκια ανέρχονται πλέον στο 1,75% με 2%, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC).

Αναφορικά με την ανάπτυξη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 2,8% το 2018, ήτοι 0,1% υψηλότερη σε σύγκριση με τις προβλέψεις τον Μάρτιο, ενώ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,4% τον επόμενο χρόνο. Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Fed προβλέπει αύξηση στο 2,1% φέτος έναντι 1,9% τον Μάρτιο. Βάσει των προβλέψεων, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο το 2019.

Η Fed εμφανίζεται επίσης πιο αισιόδοξη και στο μέτωπο της απασχόλησης, με το ποσοστό ανεργίας στο 3,6% φέτος (-0,2% σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις) και στο 3,5% το 2019 (-0,1%).