ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

O Θεοδωρόπουλος της Chipita (ξανά)βλέπει τη BIKH

O Θεοδωρόπουλος της Chipita (ξανά)βλέπει τη BIKH - Κεντρική Εικόνα

Επανέρχεται στο προσκήνιο το ενδιαφέρον του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για την αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ. Ωστόσο αυτή τη φορά, όχι για την εξαγορά και τη διάσωση της εταιρείας ως συνόλου, αλλά για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων με κυριότερο, αυτό, της παραγωγικής της μονάδας.

Η πρόθεση αυτή, γνωστοποιήθηκε χθες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της Νίκας όπου ο κ. Θεοδωρόπουλος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, σημείωσε, ότι το κλειδί για τις επόμενες εξελίξεις, θα είναι οι όροι πώλησης που θα τεθούν, εάν και εφόσον η BIKH τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Κάτι το οποίο αν γίνει, θα είναι τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, το πρώτο που ενδιαφέρει τη ΝΙΚΑΣ, είναι η απόκτηση παραγωγικής μονάδας, καθώς η υφιστάμενη, έχει μεταβιβαστεί στις πιστώτριες τράπεζες από τιες οποίες, η επιχείρηση νοικιάζει.

Εκτός όμως από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει, εφόσον, όπως προαναφέρθηκε η ΒΙΚΗ τεθεί σε ειδική διαχείριση και για το «σήμα» της.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «ο κλάδος που μας ενδιαφέρει είναι αυτός των αλλαντικών και θα θέλαμε να συμπορευθούμε και άλλες εταιρείες της αγοράς» και υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος είναι η επιστροφή της Νίκας στην κερδοφορία. Κατ' αυτόν τον τρόπο, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης και άλλων εταιρειών του κλάδου, λέγοντας μάλιστα ότι αν μειωθεί ο αριθμός των παικτών στην αγορά, θα μειωθεί το κόστος διανομής με αποτέλεσμα να πετύχουμε οικονομίες κλίμακος, κάτι που θα έχει όφελος και για τον καταναλωτή.

Όσο για την πορεία της Νίκας τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ανέφερε ότι κινείται σταθερά ανοδικά και βελτιώνει το μερίδιό της στην αγορά. Υπενθυμίζουμε ότι το 2017 η Νίκας  αύξησε το μερίδιό της στην συνολική αγορά αλλαντικών, η οποία παρέμεινε σταθερή, από 13,1% σε 15,8% σε όγκους, διατηρώντας σταθερό το μερίδιό της σε αξίες στα επίπεδα του 14,5%, ενώ ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 43,3 εκατ. ευρώ, υψηλότερος κατά 7,5% σε σχέση με αυτόν του 2016.

Σε ό,τι αφορά την Chipita, επιβεβαίωσε το «πάγωμα» της εισόδου της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, λόγω της αρνητικής συγκυρίας, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι αν αλλάξουν οι συνθήκες, η εταιρεία θα είναι έτοιμη να εισαχθεί. Αναφορικά με το ΧΑ, σημείωσε, ότι μια είσοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα έδινε τη δυνατότητά στην εταιρεία να αντλήσει τα κεφάλαια που επιθυμεί.

Για τις διεθνείς παραγωγικές δραστηριότητες της Chipita στο εξωτερικό, σημείωσε ότι το εργοστάσιο στην Ινδία θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2018, ενώ αυτό της Σλοβακίας η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε πρόσφατα, θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2020.